Anders Behring-Breiviket tizenhat éves lányok bombázzák támogató üzenetekkel és szerelmi vallomásokkal. Több felekezet is felajánlotta segítségét a helyes útra térítéséhez, a szélsőségesek pedig egyetértésükről biztosítják.

Anders Behring Breivik, a norvég mészáros tárgyalássorozata még mindig tart, a szakértők továbbra is azon vitatkoznak, hogy épelméjű-e a számtalan gyilkosságot elkövetett férfi. A The Local szerint a hétfői tárgyalási napon az erről érvcsatázó pszichiátereknek Breivik bemutatott néhány üzenetet, amelyeket tavaly júliusi letartóztatása óta kapott.

"Ezek a támogatás nyilvánvaló bizonyítékai" – vélekedett róluk Terje Tørrissen pszichiáter. "Mind ideológiáját, mind tetteit támogatják." Kifejtette, a támogatás sok esetben szerelmi vallomásig és házassági ajánlatokig fajult. Emellett számos felekezet levélben biztosította Breiviket arról, hogy szívesen segítenek a jobb útra térésében. Tørrissen kiemelte: a Breiviket támogatók eltanulták tőle a leggyakrabban használt kifejezéseket.

 000 Par7020849

Kollégája, Agnar Aspaas elmondása szerint a gyilkos igyekszik mindenkinek válaszolni, de annyi üzenetet kap, hogy ez szinte lehetetlen. Egyébként már két halálos fenyegetést is kapott, és vannak visszafogottabban gyűlölködő levelek is. "Moderálja magát, alkalmazkodik, és van válaszadási stratégiája", közölte Tørrissen, aki kollégájával együtt úgy véli, hogy Breivik az oslói merénylet és az utøyai gyilkosságok elkövetése idején is beszámítható volt.

Nyáron minden eldől

Amennyiben Breiviket a bíróság hivatalosan is beszámíthatónak minősítik, 21 évre börtönbe kerül majd, ennek végén pedig ügyét újratárgyalják. Ha nem, pszichiátrián fogják kezelni. Ítélethozatal július 20-án vagy augusztus 24-én várható. A vádlott egyébként inkább menne börtönbe, mert úgy véli, ha pszichiátriára kerül, az kiáltványa hitelességét is rontja. Pillanatnyilag két,egymásnak ellentmondó szakvélemény létezik.

Hogy ezt elkerülje, már jelezte, hogy az utolsó szó jogán (június 22-én) egy órás záróbeszédet szeretne tartani. "Kételkedem abban, hogy szükségem lesz ennyi időre, de szeretném, ha ennek ellenére fenntartanák számomra." A pszichiáteri szakvélemények előadására, illetve ütköztetésére viszont úgy véli, túl sok idő ment el. "Ez nem a pszichiátriáról, hanem Norvégia és Európa jövőjéről."

Láttunk már ilyet

Szinte minden híres (tömeg-vagy sorozat-) gyilkosról elmondható, hogy folyamatosan kapja a rajongói leveleket. Sőt, a nem-híresekről is. Az Alternet egyik cikke Mike Aamodtot, a Radford University egyik pszichológusát idézi, aki szerint ennek okát egyrészt az erőhöz, másrészt a rosszfiúk iránti vonzódásban kell keresni. "Ha valaki rosszal kötnek össze minket, akkor máris záladónak tekinthetjük magunkat. [...] Ha az életed unalmas, ez máris adhat egy célt. Egy házibuliban megkérdezik, hogy kivel jársz. Ahelyett, hogy könyvelőt mondanál, benyögheted, hogy egy sorozatgyilkossal, hát nem tűnsz rögtön érdekesebbnek?"

Richard Ramirez például 1985-ben tizenhárom embert erőszakolt, kínzott és ölt meg, és még mindig zsákszámra kapja a leveleket. Egyébként 21 éve házas: elvett egy nőt, 71 levélváltás után. Charles Manson is rendszeresen levelez, például a fiával.