Elvette a Fellebviteli Bíróság egy 38 éves ottawai férfi gyerekfelügyeleti jogát arra hivatkozva, hogy 163 kilósan nem elég fitt ahhoz, hogy öt- és hatéves fiaira megfelelően tudjon vigyázni. Fiai egy éve állami gondozásban vannak, az ítéletet követően pedig nevelőszülőkhöz kerülhetnek.

Nehezen kapott levegőt és egy rövid séta alatt is fújtatott a bíróság által előírt klinikai vizsgálaton az a 38 éves ottawai férfi, akitől szerdán arra hivatkozva vette el az ottawai bíróság a gyerekfelügyeleti jogát, hogy kórosan kövér ahhoz, hogy öt- és hatéves fiaival tartani tudja a tempót, számol be a hírről a Daily Mail. A 163 kilós férfi ügyében azután döntött így a bíróság, hogy a Royal Ottawa kórház egyik szakorvosa aggodalmát fejezte ki a férfi mozgékonyságát és állóképességét illetően.

A gyermek-elhelyezési mizéria több mint egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a férfi exneje idegösszeomlással és túladagolás gyanújával kórházba került. A pár fiait akkor állami gondozásba vették, ítélet pedig csak most született: ennek értelmében az öt- és hatéves fiúk nevelőszülőkhöz kerülhetnek.

Az ügyben ítéletet hirdető M. James bíró a döntéskor figyelembe vette, hogy a férfi korábban rendszeresen fogyasztott marihuánát és több, súlyos dühkitörése is volt, habár, hangsúlyozta a bírót, fiait sohasem bántotta. "A fogyás teljes odafigyelést kíván, akárcsak két energikus gyerek nevelése is. Az egyik óhatatlanul is a másik rovására megy" - indokolta a döntést a bíró.

A 38 éves férfi - akinek nevét a kanadai családvédelmi törvény miatt nem tették közzé - az Ottawa Citizennek azt mondta, nem tud megbékélni a bíróság ítéletével. "A bíróságnak fogalma sincs arról, hogy mennyire sokat fogytam. Az egyetlen, ami miatt nem akarják őket visszaadni, az a súlyom. Nem vagyok túl kövér apának, ettől még igazán jó apjuk lennék. Majdnem a halálba ettem magam, de az elmúlt időszakban tényleg nagyon egészségesen étkeztem" - magyarázta a férfi, aki a per kezdete óta 68 kilót fogyott, ám szerinte több is lehetett volna, hiszen stresszevő, és a tárgyalások, valamint amiatt, hogy fiait már több mint egy éve nem látta gyermekeit, sokkal feszültebb.