Robin van Helsum kilenc hónapon át vezette orránál fogva a német hatóságokat, miután előjött az erdőből és közölte: öt éve él ott, és nem emlékszik senkire. A német állam ruházta, etette és zsebpénzel is ellátta a hazudós holland srácot, most pedig benyújtaná a számlát.

Húszezer euróra, vagyis nagyjából ötmillió-hétszázezer forintra perelné be a német állam Robin van Helsumot, azt a fiút, aki hónapokig az orránál fogva vezette a német hatóságokat – írja a Telegraph. A húszéves fiú ugyanis kilenc hónapig, vagyis tavaly szeptembertől idén júniusig élt Berlinben, ahol az ifjúságvédelem munkatársai etették, ruházták, német nyelvórákra járatták, sőt, havi kétszázötven eurós (mintegy hetvenezer forintnyi) zsebpénzzel is ellátták.

Robin van Helsum története az említett kilenc hónap alatt bejárta a világsajtót. A fiú ugyanis egy nap azzal a mesével sétált be az egyik berlini rendőrségre, hogy öt éve él édesapjával a környékbeli erdőkben, ahonnan csak apja halála miatt költözött ki. Állította, hogy semmire nem emlékszik, kivéve a saját keresztnevére: Raynek nevezte magát, és azt vallotta, hogy tizenhét éves.

Van Helsum ezek után mostanáig élvezte a németek vendégszeretetét, mígnem egykori osztálytársai felismerték a híradóban és lerántották hazugságairól a leplet. Mint kiderült, egyáltalán nem tizenhét, hanem húszéves, a hollandiai Hengelóból származik, ahonnan mindössze néhány nappal azelőtt szökött meg, mielőtt feladta volna magát a berlini rendőrségen.

A hazudós holland srácnak azonban a felbőszült németek benyújtanák kilenc hónapnyi eltartásának számláját. "Akár pereskedni is kész vagyunk azért a pénzért, noha tudjuk, hogy nem valószínű, hogy valaha visszakapjuk" – mondta Ed Koch, a berlini ifjúságvédelmi egyesület szóvivője, aki azt is elpanaszolta: miután kilenc hónapig gondoskodtak a Raynek hitt Van Helsumról, az köszönés nélkül távozott, amikor kiderült a hazugsága.