A Velvet által bevizsgált fogyasztószer forgalmazását először felfüggesztették, most már a rendőrség is bekapcsolódott az ügybe. Az életvédelem nyomoz, de a törvényeken még lenne mit szigorítani.

A héten elfogadták a büntető törvénykönyv módosítását, amibe már bekerült az egészségügyi termékek hamisítása, mint bűncselekmény. Ennek révén hatékonyabban lehet fellépni azok ellen, akik gyógyszert hamisítanak, vagy étrend-kiegészítőkbe gyógyszer-hatóanyagot tesznek. A Btk. módosításai csak jövőre lépnek életbe, így addig a jelenlegi jogszabályok szerint büntethetőek a forgalmazók és gyártók. Mint azt korábban megírtuk, a Szegedi Tudományegyetem vizsgálata szerint a SuperSlim étrend-kiegészítő kapszula fogyókúrás hatása nem a benne lévő gyógynövényeknek, sokkal inkább a sibutraminnak köszönhető, ami 2010 óta nincs forgalomban Magyarországon.

Az új Btk. három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azokat, akik hamis egészségügyi terméket, így gyógyszereket, állatgyógyászati készítményeket, valamint orvostechnikai eszközöket gyártanak, forgalmaznak, importálnak, szállítanak vagy tartanak. Szigorúbb büntetéssel, akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az elkövető, ha a hamisított termék fogyatékosságot, súlyos egészségromlást okoz, vagy halált okoz. Külön kitér a jogszabály azokra, akik interneten árulják a termékeket.

Az általunk bevizsgált étrend-kiegészítő ügyében az OTH (régi nevén ÁNTSZ) felfüggesztette a forgalmazást a vizsgálat idejére, és a BRFK életvédelmi osztálya nyomozást indított az ügyben.

Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) eközben folyamatosan próbálja elérni, hogy módosítsanak azon a jogszabályon, mely szerint csak bejelentési kötelezettség, illetve egy független labor által kiállított vizsgálati jegyzőkönyv megszerzése terheli az étrend-kiegészítőket forgalmazni kívánókat. Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak írt levelükre azonban senki nem válaszolt. Érdekesség az ügyben, hogy nem ragaszkodnak az akkreditált laborhoz, ugyanakkor a Szegedi Tudományegyetem által elvégzett vizsgálatokat azért kell megismételni, mert az egyetem laborja nincs akkreditálva.