A londoni Caroline Buchanan rosszul lépett, és elesett háza lépcsőjén. A fejét olyan szerencsétlenül ütötte be, hogy többórás műtétet kellett rajta végrehajtani, és azóta sem érez sem ízeket, sem szagokat.

Elvesztette ízérzékelését, és szagokat sem érez egy londoni nő, miután elesett és beütötte a fejét – írja a Daily Mail. Az ötvennyolc éves Caroline Buchanan tavaly márciusban esett el, és olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy háromórás műtétet kellett rajta végrehajtani. Szaglása és ízérzékelése azonban azóta sem tért vissza.

A nő balesete ráadásul teljesen fatális véletlen volt. "Épp a lépcsőn sétáltam, egy halom könyvvel a kezemben, amikor elvétettem a lépést. Elestem, legurultam a lépcsőn, és közben bevertem a fejem" – mesélte Buchanan, aki akkor még nem is gondolta, mennyire komoly a baj. "Kicsit zúgott a fejem, de ettől eltekintve nem éreztem különösebb fájdalmat. Akkor jelentkeztek a problémák, amikor nem sokkal később elvittem a kutyámat sétálni, és nem találtam vissza a házunkhoz" – emlékezett vissza a nő.

Buchanan a baleset estéjét ágyban fekve töltötte, másnap pedig rettenetes rosszullétre és kibírhatatlan fejfájásra érkezett. A mentőket a hozzá látogatóba érkező barátnője riasztotta, akik azonnal kórházba szállították a nőt. Caroline Buchanan háromórás operáción esett át: kiderült, hogy a szaglóidege is sérült, és mivel ez az ideg biztosítja az ízérzékelést is, így szagokon kívül azóta sem érez ízeket sem.

"Azóta csak az emlékeimben élnek az ízek és a szagok, hiszen bármit eszem, teljesen közömbös, kicsit fémes íze van" – mesélt az elkeseredett nő. "Ha elém tesznek egy tányér gőzölgő paradicsomlevest, semmit nem érzek az ízéből, csak megpróbálok rá emlékezni, miközben kanalazom" – folytatta Buchanan, aki a balesetét követő hónapokban teljesen depressziós lett, és noha korábban imádott főzni, mostanában teljesen felhagyott vele.

A nő ugyanakkor azt is elmondta: ízek helyett az ételek textúráját próbálja élvezni, és ez többé-kevésbé pótolja az ízérzékelés hiányát. "Nagyon szeretem a jégkrémet: noha az ízét nem érzem, mégis van valami megkapó abban, ahogy a ropogós csokibevonat és a hideg fagyi elolvad a számban" – mondta Buchanan, aki bízik abban, hogy az ízérzékelése lassan visszatér. Erre azonban kevés az esély, hiszen az anozmiának nevezett betegségből csak kevesen gyógyulnak fel: mindössze az esetek negyven százalékában képesek a sérült idegek regenerálódni, és a gyógyulás ideje is hosszú: legalább három évet vesz igénybe.