Kisebb felháborodást okozott annak a connecticuti párnak a nyaraláson készített videója, akik ötéves lányukat egy csapat viszonylag békés cápa között úszatták. A szülők azt az elvet vallják, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy unalmas legyen. Ráadásul szerintük sokkal több veszélyt hordoz magában, hogy nincs biztonsági öv az iskolabuszokon.

“Minden nap veszélynek teszi ki magát az ember. Engem sokkal jobban aggaszt, hogy nincsenek biztonsági övek az iskolabuszokon” - mondta a Good Morning Americában David Barnes, az a connecticuti apuka, aki a bahamai nyaralásukon cápák között úszatta ötéves lányát.

A cápás kalandról készült videót feltöltötték Youtube-ra, ahol kisebb felháborodást keltett a szülők felelőtlennek ítélt viselkedése. Barnesék végül a tévéműsorban voltak kénytelenek magyarázkodni.

“Szirti-, dajka- és citromcápákkal úsztunk. Mindegyik aggresszivitási indexe nagyon alacsony, de még így is nagyon izgalmas! Mindenképpen próbáljátok ki!” - írta az anya Youtube-on. Mivel a kommentek között nagyon elszaporodtak a szülők felelősségét firtató hozzászólások, ezért a videó leírásában hosszas magyarázkodásba kezdtek a szülők.

Egyrészt leírták, hogy végig a gyerek közelében voltak, a cápás kalandot szervező cég emberei jól megetették a cápákat az úszkálás előtt, nehogy belekóstoljanak valamelyik vendégbe. Összesen mintegy negyven vendég vett részt a foglalkozáson, és a család Anaia nevű gyerekén kívül volt egy másik gyerek is. A cég húsz éve szervez ilyen bemutatókat, és még sosem volt semmiféle balesetük.

A videón látszik, hogy a szervezők térdig a vízben állva egy asztalról etetik a cápákat nagy haldarabokkal, amiket zsinórokra kötnek, és úgy dobják az éhes cápáknak. A vendégek csak azután mehetnek az állatok közelébe, amikor azok már sokat ettek. Viszont addig is ott téblábolnak a szervezők mellett a vízben.

Ön mit gondol?

Néhány kommentelő arról írt, hogy az egész videó átverés, és csak ügyesen van megvágva, mert amikor a kislány búvárkodik, akkor nem is látszódnak a képeken cápák. A felvételek valóban ilyenek, a parti képeken nyüzsögnek a ragadozóhalak, de a búvárkodós felvételeken csak egy cápát látni viszonylag a háttérben.

A programot szervező cég oldalán azt írják, hogy a cápaetetés után a vendégek lefotózhatják a cápákat, az igazán bátrak pedig a víz alól is felvételeket készíthetnek.