A Zsanett-ügy évei alatt meghurcolt rendőrök nem törődnek bele, hogy végül nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában mentették fel őket. Akár a strasbourgi bíróságig is elmennének, hogy bizonyítsák ártatlanságukat. Közben kártérítés és kártalanítást követelnek E. Zsanettől és az államtól is.

"A héten kézbesítette a posta a Fővárosi Ítélőtábla végzését. Álláspontom szerint a módosított
indoklás nincs hatással a hamis vádas eljárásra, ami fel van függesztve és majd az ügyészségi
nyomozóhivatal dönt annak folytatásáról, vagy megszüntetéséről „ – mondta Magyar György ügyvéd, amikor a Zsanett-ügy jelenlegi állásáról kérdeztük.

Az több évvel ezelőtti ügy fő szála néhány héttel ezelőtt lezárult, de még mindig van néhány mellékszál, amelyeken zajlik a pereskedés. Például azon is, hogy E. Zsanett megvalósította-e a hamis vád bűncselekményét, valamint hogy a több éven keresztül meghurcolt rendőröket ki és milyen mértékben fogja kártalanítani, és ki fog nekik kártérítést fizetni.

A hamis vád ügyében érdekes a helyzet, mert a bíróság ugyan helybenhagyta másodfokon az elsőfokú végzést, vagyis nem született ügydöntő határozat, a felmentés indoklását viszont bűncselekmény hiányáról bizonyítottság hiányára módosította.

"A másodfokú végzés kihirdetésekor a rendőrök nagyon felháborodtak az indokolás miatt.
Még mérlegelni fogjuk és szakmailag értékeljük, hogy van-e lehetőség bármiféle rendkívüli
jogorvoslatra. Ez a most kézhez vett végzés helyben hagyta az elsőfokon eljárt bíróság felmentő
ítéletét, de megváltozott az indoklás, így jogértelmezés kérdése, hogy szükség esetén milyen
jogorvoslattal tudunk élni. A kompetenciakörünkbe vonjuk esetleges alkotmánysértés esetén
az Alkotmánybírósághoz és vagy emberjogi sérelem esetén a strasbourgi Európai Emberi Jogok
Bíróságához történő fordulás lehetőségét is " – mondta erről Magyar György, aki ezek szerint a legvéksőgig hajlandó lenne elmenni a rendőrökkel, hogy bizonyítsák, nem történt bűncselekmény.

"Mivel az ítélet bizonyítottság hiányában szüntette meg az ügyet, ezért a hamis vád például nem is valósult meg" – reagált a hamis vádas eljárást érintő kérdésekre Tuza Péter, E. Zsanett ügyvédje.

Azt nem tudni, hogy milyen összegű kártérítésre számítanak a rendőrök, ezek az eljárások folyamatban vannak, csak eddig fel voltak függesztve, mert előbb le kellett folytatni a pótmagánvádas tárgyalást.

A Zsanett-ügy azután robbant ki öt évvel ezelőtt, hogy E. Zsanett azt állította, hogy egy koncertről hazafele tartva öt rendőr igazoltatás közben inzultálta, valamint megerőszakolta, de legalábbis erőszakoskodott vele. Az ügyben a mai napig nem tudni, hogy pontosan mi történt, hiába voltak a környéken térfigyelő kamerák, nem láttak mindent, E. Zsanettről nem egy törvényszéki orvos vett fel látleletet, így nem tudta a bíróság értékelni a sérüléseit. Az ügyben számos eljárás fut egymással párhuzamosan, korábban a rendőröket már egyszer megbüntették, mert az igazoltatás szabályait megszegve igazoltatták E. Zsanettet, illetve néhány hete a másodfokú bíróság felmentette a rendőröket, de a korábbi indoklást, miszerint nem történt bűncselekmény, többek között a fent említett bizonytalan dolgokra tekintettel arra módosította, hogy bizonyítottság hiányában mentik fel a rendőröket.