Sok minden nem klappolt az idei EFOTT szervezésében a rendezvény Facebook-oldalán olvasható kommentek szerint. A rendezőknek ugyan meg kellett küzdeniük az időjárással, de a fesztiválkártya körüli lehúzások, a kempingezés rossz megoldásai, a világ végére rakott főbejárat és a hosszas várakozási idő sok fesztiválozó türelmét tették próbára. A szervezők cikkünkben reagálnak a panaszokra.

Sok celeb ment el ugyan a múlt héten lezajlott EFOTT-ra, Velencére, azonban nem minden volt kerek idén a fesztivállal kapcsolatban. Amint azt az Index is megírta, a fesztiválozók főleg a vasútállomás-főbejárat távolságra, a főbejárat elhelyezésére és a kempingezés kritikán aluli megoldására panaszkodtak. A panaszok igen sokrétűek voltak: az említetteken túl sok kritika érte a higiéniát, a rossz tájékoztatást, a fesztiválkártya körüli lehúzásokat és a szervezők és az időjárás harcát is. "Ez a pár nap számomra olyan volt mint az amerikai foci, vagy az atomháború: Nincsenek nyertesek, csak túlélők... Maxiriszpekt mindenért! Jövőre találkozunk..." – sommázta a helyzetet az EFOTT Facebook-oldaláról egy félig elégedett kommentező.

A továbbiakban összeszedtük a fő – tudósítónk által is tapasztalt – problémaforrásokat, ezeket a Facebookról vett kommentekkel alátámasztottuk, majd reagáltattuk rá az EFOTT szervezőit.

Nő köztünk a távolság

Az első probléma tehát az volt, hogy míg a 2005-ös EFOTT-on a velencei Északi Strand bejárata volt a főbejárat, idén áttették azt az evezőspálya bejáratához, jó 2 kilométer plusz gyaloglásra kényszerítve az emebreket a 40 fok közeli hőségben. Sokan alapból az olcsóbb helyi közérteket részesítik fesztivál idején előnyben, de most túrázniuk kellett egy-egy bevásárlásért. A fesztiválbusz alapból hektikusan közlekedett, a vasútállomás meg pláne messze volt. Taxikkal se volt szerencsésebb a helyzet, mivel kevés és drága kocsi állt rendelkezésre.

Az a 2 kilométer, az nincs annyi, és egyébként is felfogható egy egészséges sétaként. Arról nem is beszélve, hogy a két bejárat közötti távolság pontosan annyi, mint maga a fesztivál területe, amit egy lelkes fesztiválozó napjában többször tesz meg. Hiszen mindenütt programokat talál – és pont ezért jön! Az EFOTT egy fiataloknak szóló, kulturális és sportrendezvény, így nem gondoljuk, hogy pár száz méter gyaloglás akkora felháborodást keltene a fesztiválozók körében... A távot naponta több tucatszor tették meg a stáb tagjai is, akik a végén örömmel vették a jó kondit és a mínusz kilókat. Sajnos nem ígérhetjük, hogy a vándorló fesztivál következő helyszíne az adott város vasútállomásán lesz, de a fesztiválbuszok menetrendjét nagyobb figyelemmel fogjuk ellenőrizni.

Harc a globális felmelegedéssel

A szervezők nem feltétlen voltak kellőképpen felkészülve a vörös hőségriadóra és a narancs viharriadóra. A Facebookon fellelhető kommentek alapján nem volt meg a kellő tájékoztatás arról, hogy július 19-én, csütörtök este igen komoly vihar fog lecsapni Velencére, és az órákig tartó esőzés és villámlás sátraakt tesz majd tönkre, embereket áztat el, programokat töröl el és mocsárrár változtatja a helyszínt. A másik véglet a döglesztő meleg volt, aminek során a szervezők ugyan igyekeztek enyhíteni a hőség miatti szenvedést, de utolsó napra például sok helyen kifogyott az ásványvíz.

Mi kérünk elnézést az időjárás viszontagságai miatt. Pedig próbáltuk az égiekkel előre megbeszélni… A hőségriadót védővizek osztásával, locsolóautóval, több ponton elhelyezett vízszóró óriásventillátorokkal igyekeztük enyhíteni, valamint sokan felfedezték a Velencei-tó hűsítő hatását is. Vihar idején pedig többször tájékoztattuk a fesztiválozókat, hova vonulhatnak biztonságba, emellett a katasztrófavédelemmel, mentősökkel, rohambrigáddal és önkéntesekkel karöltve jártuk a fesztivál területét, hogy esetleges probléma esetén segíthessünk. Baj nem történt, sőt az emberek többsége a kánikula után örömmel vette az enyhítő zivatart. Mindössze két kisebb koncert maradt el, az összes többit fedett sátrakban, majd a vihar távoztával már újra szabadtéren tartottuk meg. A változásokról az EFOTT fesztiválrádiója folyamatosan tájékoztatta a fesztiválozókat, valamint a ledfalakra is kiírtuk azokat. Az említett mocsarakra pedig kiváló megoldást nyújtottak a szivattyúval felszerelt autók, amelyeket a vihar lecsengése után azonnal bevetettünk.

Magas profit, minimális kockázat

Sok panasz érkezett az EFOTT-on először megjelenő fesztiválkártyára is, amelyet a Sziget-rendezvényeken alkalmazott kártya mintájára készítettek. Azonban nagyon kevés feltöltőpontot helyeztek el az EFOTT területén, és ezek se voltak mindig nyitva. Külön furcsaság volt az a jelenség (ami a szigetes kártyáknál nem jelent meg), hogy a kártya kézhezvételekor 500 forintot vontak le, a végleges pénzkivételkor pedig a maradék összeg 10 százalékát. Az utolsó nap estéjén pedig mindenhol azt közölték az emberekkel: már nem lehet kártyával fizetni, csak készpénzzel, ami persze kevés embernél volt ekkor.

Az EFOTT először élt a készpénznélküliség lehetőségével, a véleményeket nemcsak fogadjuk, hanem örömmel is vesszük, hiszen tanulhatunk belőle. Mi arról is hallottunk, hogy fesztiválozók kifejezetten örültek annak, hogy nem kell borravalót adniuk az egyes kiszolgálóknak, mert „ezzel lehet spórolni”. Az 500 Ft letéti díj volt, amelyet a kártya leadásakor munkatársaink vissza is adtak a fesztiválozóknak. Készpénzzel abszolút nem lehetett fizetni a fesztiválon. Utolsó nap sem.

A sor közepén állok

A beengedéssel és ehhez kapcsolódóan a személyzet teljesítményével is sokan elégedetlenek voltak. Ugyanis a nulladik és az első napon is nagy sorok kígyóztak jegyvásárlásra és beengedésre várva, és gyakran 4–5 órákat kellett várniuk az embereknek a tűző napon. Ezt ugyan a katasztrófaelhárítás igyekezett vízzel enyhíteni, de a lassú jegykiadás és a szigorú beengedés nem javított az emberek hangulatán. Ráadásul egyesek alkoholos italait (amiket tilos bevinni) úgy vették el, hogy rögtön utána vissza sem voltak hajlandóak adni.

Az összes jó fesztivál sajátossága, hogy kapunyitáskor kígyóznak a sorok. Szerintünk ezen egy fesztiválozó nem lepődik meg… Amennyiben kollégáink valóban lassúak és szigorúak lettek volna, azért az érintettek elnézését kérjük, és az észrevételeket a HR terület felé irányítjuk. Vagy jövőre veszünk egy-két ostort! Nem gondoljuk egyébként, hogy létezik olyan fesztivál vagy rendezvény, amelyen egy-két hangos panaszkodó ne találna valamilyen hibát. Negatív kommenteket mindig mindennel kapcsolatban fel lehet fedezni, és nagy tisztelettel várjuk is az észrevételeket – a fesztiválozóktól. Bármilyen hihetetlen, mi tényleg minden évben eltesszük ezeket, és a következő fesztivál szervezésekor kiemelt figyelmet fordítunk rájuk.

Sátrazás az esőben

Mivel a fesztivál területe majd harmadával csökkent a 2005-öshöz képest, és a most nem használatba vett területen volt korábban a kemping, ezért a sátrazókat a velencei strandra költöztették. Ez már a nulladik napon megtelt, így az újabb helyeket az árnyék nélküli mesterséges félszigeten jelölték ki. Ide viszont kb. nyolc mobilvécén kívül semmilyen tisztálkodási lehetőséget nem telepítettek. A higiénia általában minden ilyen fesztiválon őskori szintű, ez itt sem volt másképp: tamponoktól eldugult strandbudik, büdös zuhanyzó 10 fokos vízzel és a szokásos állapotú mobilvécék. A kempingezőket ráadásul az előre nem jelzett zivatar is sújtotta, sokaknak vitte el a szél a sátrát vagy ázott be ideiglenes lakóhelye.

A viharverte sátrakat áttelepítettük, a költözésben segítettünk a fesztiválozóknak, akik közelről sem voltak annyira negatívak, mint ez az összefoglaló cikk. Pedig őket valóban esőkár érte. Másnap újra örülhettünk annak a bizonyos 40 fok körüli hőségnek, hiszen egy-két óra alatt a talajt fel-, a sátrakat pedig kiszárította. A fesztivál területén több száz WC állt rendelkezésre, ezek egy része telepített Toi-Toi WC, másik része vízöblítéses rendszerű ülőcsésze, valamint használhattuk a strand infrastruktúráján belül működő állandó mosdókat és toaletteket is. Ezek takarítása 0-24-ben működött: a takarító csapatok folyamatosan járták körbe ezen helyiségeket, tisztították, fertőtlenítették, és az esetleges problémákat jelezték a műszaki hibák elhárításáért felelős személyzetnek, akik szintén 24 órában rendelkezésre álltak, és orvosolták a problémákat. Ahogy mi, így ők sem örültek, ha tamponokat találtak a WC csészében, és higgyétek el, nem a szervezők tették oda azokat…


EFOTT 2005 vs. 2012 nagyobb térképen való megjelenítése

Néhány panasz a Facebookról

"Tegnap este 1/2 9-kor értünk le. Már esett az eső, vettünk 2 napijegyet azzal az ígérettel, hogy minden OK. A bejáratnál azt közölték, hogy bent működik egy Takarékpont ahol tudunk kártyát váltani. Bementünk hát. Nem tudtunk bent váltani sehol és ezért nem is volt lehetőségünk fogyasztani (mivel KP-vel még ilyankor sem lehet) úgy döntöttünk nem kérünk ebből. Kifelé vissza szerettük volna váltani a belépőt mert mi a vásároltunk egy szolgáltatást amiből nem kaptunk semmit. Legnagyobb megdöbbenésünkre 20 perccel azután, hogy jegyet vettünk lehúzott redőnyöket találtunk és senki nem tudott semmit, a biztonsági ember csitított mindenkit. Volt egy szegény külfödi srác aki interneten váltott jegyet és csak a karszalagját szerette volna átvenni. Kicsit feszült volt. Szóval kedves szervezők: Köszönjük a nagy büdös semmit amit 2*6500 ft-ért kaptunk, és a "korrekt tájékoztatást és a segítőkész hozzáállást"."

"Ugyanis párommal mentünk ketten és természetes hogy az embernek van némi csomagja. Na már most a beléptető kapunál már messziről jól látszott hogy a bejárat tele van jól öltözött és magasan iskolázott úriemberekkel. Mikor odaértünk a kapuhoz megkérdezték hogy van-e nálunk alkohol. Én mondtam, hogy igen van: 1 üveg teckila 5 doboz sör és 1 energia ital. A nagyon kedves úriember aki minket vizsgált kipakoltatta velem az összeset és azt mondta hogy ezt most itt hagyod!!!:O (Kicsit érdekes hangnem) Én mondtam neki hogy nem mert vissza kiviszem az autóba(kinn parkoltunk az út szélén nem messze a bejárattól) és azt mondta hogy nem viszem sehova mivel, bevittem a fesztivál területére azt onnan már nem vihetem ki!!! Kérdeztem hogy ez hova van leírva mert én ilyet még nem hallottam. Erre azt mondta hogy nyugodtan meg lehet nézni a házirendet efott.hu és ott le van írva ez is feketén-fehéren. Hát innen üzenem annak a majom kinézetű istenbarmának hogy elolvastam a házirendet ami a következőt tartalmazza idézem: Mit nem lehet bevinni az EFOTT-ra? Az EFOTT-ra mások testi épségét veszélyeztető tárgyakat szigorúan tilos behozni! A hatályos jogszabályok szerint nem tarthatsz magadnál ún. közbiztonságra különösen veszélyes tárgyat (8 cm-nél nagyobb vágóélű kés, rugóskés, gázspray ..stb.), ez szabálysértésnek minősül. Magyarországon mind a könnyű, mind a kemény drogok fogyasztása és birtoklása is büntetendő cselekmény, ezért a EFOTT-ra is szigorúan tilos a behozatala! Az EFOTT-ra petárdát, rakétát, bármiféle pirotechnikai eszközt, ütő-, vágóeszközt, fegyvert, üvegtárgyat, SZESZES ITALT, fél liternél nagyobb palackot, valamint kereskedelmi mennyiségű élelmiszert BEVINNI SZIGORÚAN TILOS! (A szeszes italt ls bevinni szigorúan tilos feliratokat én nagyítottam ki.) A fesztivál területére állatokat sem lehet behozni. Kérdem én HOL VAN AZ IDE LEÍRVA, HOGY NEM VIHETED KI AZT AZ ALKOHOLT AMIT TALÁLTAK NÁLAD!!!!"

"Nem tudom, volt-e erről korábban szó, mert őszintén szólva mindent végigolvasni elég idegölő lenne, ezért megteszem itt a javaslatot, hogy a jegypénztárakban ücsörgő fiúkákat és lánykákat legközelebb SEMMIKÉPP NE ültessétek oda!!! 3 db napijegyet 10 perc alatt adtak ki úgy, hogy se számlát, se semmit nem kértem (de többet én se tettem szívességet egy sorbanállónak se). Ez utóbbit ráadásul nem is mertem volna, ha kell, akkor sem, mivel kézzel írták meg egyenként, ami még mindig egy dolog, de nagyjából betűnként visszakérdezve (meg gondolom, a kezük se volt már épp fitt), és a számlaírásról annyi fogalommal a fejükben, ahogy a macskám zsiráful beszél. Fizettem, majd csigatempóban eltette a pénzt a srác, és végül visszakérdezett, hogy adott-e már vissza. Kicsit botrányos volt ez az egész jelenet, pláne akkora sorokkal a tűző napon(!!!). A benti árnyéktalan állapotokról már nem is kívánok nyilatkozni, ahogy arról sem, hogy a backstage-ben kegyetlen meleg sör fogadta az érkező zenekart éjjel 1-kor, és hogy a VIP sátorhely is bőven kevés volt, így ha időben értesülünk róla, hogy van ilyen, akkor se fértünk volna már be. Ha rólunk így gondoskodtatok, hogy bántatok a "civil" látogatókkal?"

"40 fokban sorban állást, vihar utáni károk elhárítását, stbstb-t el lehet nézni, nem könnyű megszervezni, de az, hogy (bocsánat a kifejezésért) a véres tamponban topogunk, be se néznek, hogy el van dugulva a wc, már folyik ki belőle minden és eszükbe nem jut takarítani!? Tudom, hogy fesztivál, meg van toi-toi és nincsenek nagy igényeink, de mindennek van határa. Ja és a biciklizés... Akik azzal jöttek és későn értek be, mert ők is 3 órát vártak a jegyre, a táskájukat szabadon, őrizetlenül, szarrá ázva találták meg. Vállalhatatlan volt, ami néha történt. Ettől függetlenül jól éreztük magunkat, de nagy a fesztiválfelhozatal Magyarországon, sokan jártunk is, az efott vesztett."

...és egy panasz a helyszínen járt olvasónktól:

"Az utolsó napra nem volt ásványvíz több helyen a nagy meleg ellenére. A fesztiválkártya sem volt egyszerű eset: a visszaváltásnál nem volt aprópénz, ha pár százat kellett volna visszaadni, azt nem tudtak, a kártyáról pedig eleve 10%-ot levontak a kezdeti 500 Ft mellett. Ráadásul az éjszaka második felében kártyával nem lehett fizetni, csak készpénzzel, ami nyilvánvalóan nem nagyon volt az embereknél. A kempingben árnyék az baromi kevés volt, napközben sem lehetett találni. Az alapkempibng pedig betelt már a 0. nap estéjén."