Későn eszmélt a seattle-i fiú környezete: a krónikus pirulásban szenvedő srác szégyenérzete addig fokozódott, míg levetette magát a 11. emeletről. Szülei szerint a halálával is meg akarta kongatni a vészharangot: embereket tehet tönkre az ártatlannak vélt idegrendszeri rendellenesség.

A 20 éves Brandon Thomas egyik nap arra a döntésre jutott, hogy feladja a küzdelmét betegsége, a kontrollálhatatlan elpirulás ellen, majd levetette magát seattle-i kollégiuma 11. emeletéről – írja a Daily Mail. A fiú ötoldalas búcsúlevelet írt, ebből tudta meg mindenki, hogy ez volt az öngyilkosság oka. "Fárasztó minden nap felkelni, és kis kiutakat találni, amikkel elkerülhető a pirulás" – írta a kétségbeesett fiú. Thomas 15 éves kora óta szenvedett az idegrendszeri rendellenességétől, ami a Mail szerint az emberek 5-7 százalékát érinti.

A gyászoló szülők az MSNBC amerikai tévécsatornának beszéltek Thomas életéről. A srác szerintük állandó pirulásban volt: elpirult tanórán, telefonálás közben vagy ha épp a pirulásra gondolt. A kollégiumban direkt elkerülte a liftet, nehogy ott is kellemetlen szituációba kerüljön, így gyalog járta meg rendszeresen az utat 11. emeleti szobájáig. Élete során igyekezett elkerülni minden nyilvános megjelenést emiatt.

Brandon Thomas csak múlt ősszel közölte szüleivel, hogy mi a baja, de akkor már könnyek között, depressziósan tette ezt. Édesanyja nyugtatni próbálta, de a szégyenérzettel együtt élő fiút nem lehetett. Sajnos akaratlanul az imserősei is figyelmeztették olykor rá, ezért erithrofóbiája, pirulástól való félelme alakult ki. Thomasban elhatalmasodott az érzés, hogy a krónikus pirulás miatt soha nem lesz sikeres párkapcsolata és karrierje sem. Már be volt tervezve viszont, hogy felkeres egy szakembert a betegségével, de nem tudta kivárni ezt.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Lerombolja az élethez való vágyat

A Daily Mail idézi a krónikus pirulásban járatos szakértőt, a chilei Enrique Jadresicet, aki szerint "a pirulás, ami valószínűleg egy kisebb tünet, lerombolhatja az önbecsülést, de az élethez fűződő akaratot és vágyat is". Orvosilag a jelenség oka az, hogy az agy piruláskor jelet küld az ereknek az arcban, hogy nagyobb áteresztőképességre van szükségük – ez zavar vagy düh esetén működő reflex. Az erre szolgáló korlát nem működik a krónikus pirulásban szenvedőknél. Kezelni többféleképp lehet a betegséget: hipnózissal, szorongás elleni gyógyszerekkel, sőt sebészi úton is be lehet avatkozni. Ilyenkor egy ideget vágnak el, ami normál esetben kontrollálja a pirulást, de ez is csak fele-fele arányban sikeres módszer.

A Thomas-szülők szerint gyermekük halálának csak akkor volt valami halovány értelme, ha felhívják mások figyelmét is erre az ártatlannak tűnő kórra. "Az egyik ok, amiért öngyilkos lett, az, hogy ha megteszi ezt a drasztikus lépést, fokozhatja a figyelmet vele" – mondta anyja, Dawn Thomas az MSNBC-nek. Ezért a szülők honlapot is készítenek a krónikus pirulásról.