Pár napja Anaheim városában lelőttek egy menekülő férfit és az eset után egy kisebb zavargás tört ki a helyi lakosok körében, ugyanis szerintük nem ez az első eset, hogy a rendőrök túlzottan erőszakosan viselkedtek. A káromkodó, kiabáló és üvegekkel dobálózó tömeget az illetékesek nagy vehemenciával próbálták szétoszlatni és arra sem voltak tekintettel, hogy a gumilövedékek gyerekeket is eltalálhatnak. A helyszínen készült felvétel szerint egy elszabadult rendőrkutya még egy gyermekét szorongató nőre is rátámadt.

Szombat délután az anaheimi rendőrség menekülés közben lelőtt egy 24 éves, fegyvertelen férfit. Helyszínelés közben egy csoport dühös lakos ordibálni kezdett velük, üvegekkel dobálták őket, kukákat gyújtogattak. Ugyan többüket is őrizetbe vették, a kedélyek nem csitultak, így megpróbálták szétoszlatni a tömeget. A helyszínen készült felvételek szerint a rendőrök gumilövedékeket használtak a tüntetők ellen, akik között több gyermek is volt.

Egy rendőrkutya pedig egy gyermekét tartó anyát és kísérőjét is fellökte és a mellettük álldogáló gyerekkocsis asszonyra is rátámadt. A hivatalos verzió szerint nem direkt szabadították rá az állatot a tömegre, csupán valahogy kiszabadult az egyik rendőrségi autóból. Öt órával a lövöldözés után még mindig egy rendőrségi helikopter körözött a helyszín felett, miközben az illetékesek megpróbálták helyreállítani a rendet – írja a New York Daily News.

A rendőrség azt állítja, hogy a lelőtt férfit azért vették üldözőbe, mert két társával futásnak eredt, amikor meglátta őket. Az unokahúga állítása szerint a 24 éves Manuel Diaz korábbi rossz tapasztalatai miatt futott el az egyenruhások elől. „Nem szerette őket, mert szerinte csak zaklatják az embereket, és mindenkit letartóztatnak.” Az ABC beszámolója szerint az első lövés a fenekén érte, majd amikor térdre esett, a fejét is eltalálta egy lövedék. Ezután odament hozzá egy rendőr, megmotozta a mozdulatlan férfit, majd bilincset tett a kezére. Ezután kórházba szállították az illetőt, aki pár órával később elhunyt. Két társát nem sikerült elfogni.

A helyiek szerint azonban a hivatalos szervek egyértelműen túlreagálták a helyzetet, és véleményüknek hangot is adtak, mert szerintük nem az első eset, hogy ilyen erőszakosan lépnek fel. Ekkor vetették be a rendőrök az emberi életet nem veszélyeztető fegyvereket. A kedélyek természetesen nem csitultak le, és vasárnap a rendőrkapitányság előtt tüntettek az emberek azt ismételgetve, hogy „nincs igazság, nincs béke”, a rendőröket pedig disznóknak, gyilkosoknak kiáltották ki.

A vasárnapra kitűzött sajtótájékoztatót így is megtartották. Mint kiderült, öt tüntetőt letartóztattak és két rendőr, aki részt vett az eseményeket kiváltó lövöldözésben, felfüggesztettek. Egyúttal azt is kijelentették, hogy nyomozást indítanak az ügyben. Az elmúlt időszakban egyébként több hasonló eset is volt a városban és a város vezetői már múlt hónapban azt állították, hogy vizsgálatot indítanak a túlzott rendőri erőszak miatt.