Lois Gibson egy texasi fantomképrajzoló, aki annyira jó a szakmájában, hogy még Guinness-rekordja is van. Annyira élethű fantomképeket készít, hogy átlagosan minden harmadik képe után eredményesen tartóztat le valakit a rendőrség.

A houstoni rendőrkapitányság fantomképrajzolója, Lois Gibson a leghíresebb a szakmájában. Elképesztően pontos rajzokat készít a szemtanúk beszámolói alapján, átlagosan minden harmadik képét sikeres letartóztatás követi.

Annyira jó a szakmájában, hogy egyetemen oktatja a fantomképrajzolást, kiadott róla már egy könyvet is, a világ számos rendőrsége hívta már meg, hogy órákat adjon az alkalmazottainak és még Guinness-rekordja is van. Övé “az egy művész rajzai által azonosított legtöbb bűnöző” Guinnes-rekordja. A díjat 2007-ben kapta, akkor megszámolták, hogy munkája pontosan hány letartóztatást eredményezett.

Akkor 523 letartóztatást számoltak össze, ami kifejezetten a fantomképek miatt volt, és összesen több mint ezer bűntényt sikerült a rajzoknak köszönhetően megoldani. Azóta eltelt öt év, Gibson pedig most 62 éves, és még bőven a rendőrség alkalmazásában áll, vagyis a számok csak nőttek azóta.

Évente nagyjából száz fantomképet készít, a csúcs akkor volt, amikor a 90-es években a bűnözési lázban évi háromszáz fantomképet gyártott le.

“A szemtanúk száz százaléka azt mondja, hogy nem emlékszik eléggé ahhoz arra, hogy mit látott, hogy fantomképet tudjunk készíteni. Arról szól a munka, hogy rávegyük őket, hogy arra emlékezzenek, amire a legkevésbé sem szeretnének emlékezni. Ott ülök valakivel, aki éppen most esett túl élete legrosszabb pillanatán” – mondta Gibson a munkájáról a Huffington Postnak.

Gibson pedig ott ül, és ha egy áldozat vagy szemtanú akár csak néhány részletre emlékszik, akkor ő már használható fantomképet képes készíteni. “Hihetetlen tehetsége van. Láttam olyan eseteket, amikor az áldozatok alig emlékeztek valamire, amikor a nyomozókkal beszéltek, de azután, hogy három, négy vagy öt órán keresztül beszélgetnek Loisszal, nagyon pontos fantomképet kapunk” - mondta a lapnak a nő főnöke, Charles McClelland Jr rendőrfőnök.

A sikeres karrier több mint 25 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Gibson felajánlotta a segítségét a rendőrségnek egy nemi erőszak ügyében. Akkor a rendőrség nem a rajz miatt kapta el az elkövetőt, de felkeltette az érdeklődését a tehetséges nő. A következő rajza sem volt sikeres, de a harmadik kép után letartóztatták az elkövetőt. A karrier pedig nagyjából azóta töretlen. Ugyan hét évig tartott, mire sikerült meggyőzni a vezetőséget, hogy teljes állásban foglalkoztassák a nőt, de azóta a rendőrségen van, egy hónapja ünnepelte a pályán töltött harmincadik évfordulóját.

“Nagy gondban leszünk, ha egyszer nyugdíjba megy. Komoly űrt fog hagyni maga után. Remélem, én hamarabb megyek nyugdíjba, mint ő” – viccelődött a rendőrfőnök jelezve, hogy mennyire fontos lett mára Lois Gibson a rendőrségnek. De a rendőrfőnöknek nem kell aggódnia, Gibson olyan hivatásnak tekinti a munkáját, amit amíg képes végezni nem szeretne feladni, mert alapvető célja, hogy segítsen az embereken.

Gibson a 70-es években modellként dolgozott, még a Playboyban is szerepelt, valamint San Antonióban készített utcai portrékat. A gyors portrérajzolás alatt tökéletesítette a képességét annyira, hogy utána nagy hasznára váljon a rendőrségnek.

Annyiban különleges leginkább, hogy nem fekete-fehér képeket készít, mint a legtöbb portrérajzoló, hanem színeseket, így segíti a felismerést, valamint rengeteg felszereléssel jár, hogy segítse a szemtanúknak a felidézést. Nagyjából húsz kiló felszerelést cipel magával minden rajzhoz. Egy csomó színárnyalatú ceruzát a rajzokhoz, vonalzót, különféle stencileket, meg egy nagy mappát több száz szem-, orr-, száj-, álltípussal.

Lois Gibson fantomképeiből és egyéb törvényszéki munkáiból erre talál egy galériát.