A transzszexuális diák szoknyában vizsgázott, ezért 20 méterrel arrébb ültették társaitól. Az esélyegyenlőségi törvényre hivatkozva panaszt nyújtott be, de visszautasították. Sminkeli magát, póthajat hord, és már várólistán van hormonkezelésre.

Ashlyn Parram, a 16 éves transzszexuális tanuló először nem vizsgázhatott, mert nem a fiúk számára előírt egyenruhában jelent meg, pedig igazgatójánál kiharcolta, hogy szoknyát viselhessen  –  írja a Daily Mail. Ezek után megmutatta tanárának az esélyegyenlőségi törvény erre vonatkozó részét, és kérte, hogy úgy kezeljék, mint a többi tanulót. A transznemű diák az incidens idején kisminkelve, póthajjal, és lány-egyenruhában jelent meg, ezért a matematika vizsgán társaitól szinte elkülönítették, és 20 méterre a többiektől, a terem végében ültették le. "Az egész vizsga alatt a könnyeimmel küszködtem. Annyira dühös voltam, hogy 15 perc volt, mire el tudtam kezdeni a feladatokkal foglalkozni"  –  mondta Ashlyn, akit korábban Lewisnak hívtak.

A tinédzser, aki reményei szerint matematikát fog tanulni egy főiskolán, azóta már otthagyta a problémás iskolát. “Egy szörnyszülöttnek éreztem magam miattuk. Szomorú, hogy az emberek nem tudnak elfogadóbbak lenni” – panaszkodott a diák, aki állítása szerint korábban is került már hasonlóan megalázó helyzetbe. Az első összetűzés az iskolával akkor volt, mikor Ashlynnek a többi fiúval kellett úszásórákon részt vennie, de a fiatal kényelmetlenül érezte magát. Családja elmondta, hogy végül az ottani személyzet segítségével el tudták intézni, hogy ne kelljen ezekre az órákra járnia. Később az iskolájában egy tanárnő a többi diák előtt utánozta Ashlyn járását. Az iskola azt nyilatkozta, beszéltek a tanárnővel, hogy a későbbiekben hivatásához méltóan viselkedjen.

Az édesanyjával, mostohaapjával és két testvérével élő Ashley június elsején egy lányok számára készült egyenruhában jelent meg. Ez egy olyan nap, mikor a diákoknak nem kötelező az egyenruha viselése. A többi diák furcsa és szakadt ruhában jelent meg, ám ez nem volt kínos az iskola számára, csak Ashley egyenruhája, ezért megtiltották neki, hogy a szünetekben kimenjen az épület elé, nehogy rontsa az iskola hírnevét. A vizsgán történt incidens ezután 10 nappal történt. Miranda Johnson, a diák 42 éves édesanyja panaszt nyújtott be, amit a kormányzó Fran Pickett arra hivatkozva utasított el, hogy a panaszban közölt állításokat az iskola cáfolja. “Nem anyagi kártérítést akarunk. Ez nem a pénzről szól, hanem a gyermekek védelméről és az oktatásról. Borzasztó lehet, ha egy vizsgán külön ültetnek a többiektől. Ha Ashlyn színesbőrű vagy fogyatékos lenne, nem pedig transznemű, óriási botrány lett volna az ügyből”  –  mondta a felháborodott édesanya. Ashlyn 11 éves volt, mikor otthon bejelentette, hogy meleg, de később rájött, ő igazából egy fiú testébe szorult lány. Végül egy specialista diagnosztizált nála nemi diszfóriát, vagyis nemi identitászavart. A fiúnak született fiatal már váróslistán van egy hormonkezelésre, és amint betöltötte 18. életévét, elkezdődhetnek a nemátalakító műtétek is, hogy végre teljes életet élhessen, ténylegesen nőként.