Nadia Ilse egyike azon amerikai tinédzsereknek, akit külseje miatt szekáltak az osztálytársai. Tízévesen úgy döntött, hogy megműtteti magát és az ilyen esetekre szakosodott Little Baby Face alapítvány közreműködésével nemrég kés alá is feküdt. Természetesen elégedett az eredménnyel. Az Egyesült Államokban évente kamaszok ezrei fordulnak plasztikai sebészhez a gúnyolódók miatt.

A most 14 éves Nadia Ilse állítása szerint nagyon beszédes kisgyermek volt, de minden megváltozott, amikor az általános iskola első osztályában csúfolni kezdték a fülei miatt. „Odajött egy lány, és megjegyezte, hogy nekem van a legnagyobb fülem, ilyet még soha nem látott. Meg sem tudtam szólalni, előtte fel sem tűnt, hogy valami nem stimmel a fülemmel” – nyilatkozta a CNN munkatársának a lány, akit ezután folyamatosan csúfoltak az osztálytársai. Mint elmondta, nem tudna felidézni egyetlen igazán kegyetlen gúnyolódást sem, olyan sokat bántották.

Nadia Ilse tízévesen megkérte édesanyját, hogy vigye el plasztikai sebészhez, így találtak rá a Little Baby Face alapítványra, amely olyan gyerekeken segít, akiket külsejük miatt terrorizálnak társaik vagy egyéb okokból van szükségük plasztikai beavatkozásra, de nincsen pénzük az operációra. A szervezet alapítója Dr. Thomas Romo New Yorkban fogadta a lányt, és úgy döntött, hogy Nadia Ilse orrán és állán is alakít egy kicsit, mert ha csak a fülét műti meg, akkor az egyéb „tökéletlenségek” sokkal feltűnőbbek lesznek majd. A több tízezer dolláros műtét jól sikerült és Ilse nem bánta meg, hogy vállalkozott az operációra.

Hozzátette, tudja, hogy a múltban ért sérelmek miatt terapeutához is el kell majd járni és kicsit ideges az évkezdés miatt, de tudja, hogy megbirkózik majd a helyzettel. Azzal is tisztában van, nem helyes, hogy a külseje miatt így bántak vele a diáktársai, de a gúnyolódásnak, a lelki és fizikai terrornak nem lesz vége. Már mi is írtunk arról, hogy tinédzserek ezrei fekszenek kés alá azért, mert elegük van abból, hogy valamilyen külső tulajdonságuk miatt piszkálják őket a többiek. 2007-ben 90 ezer amerikai tinédzser feküdt kés alá, igaz, volt, aki nem az őt ért támadások miatt.

Legutóbb a 13 éves Nicolette Taylor esetétől volt hangos a sajtó. Ő az orrát operáltatta meg a csúfolódók miatt, tavaly pedig a hétéves Samantha Shaw vállalkozott fülműtétre, hogy véget vessen a gúnyolódásnak. A szakemberek egy része szerint ez messze nem a legjobb megoldás. „Ez olyan, mintha egy színes bőrű ember elmenne az orvosához, és azt mondaná, hogy szeretne egy más bőrszínt, mert elege van a rasszizmusból. A probléma forrása valójában nem az illető orra, hanem a gúnyolódás, a terror maga” – nyilatkozta dr. Ned Hallowell gyerekpszichológus.

Véleménye szerint a tinédzsereknek, akik szeretnének változtatni külsejükön, várniuk kellene a beavatkozásokkal addig, amíg nagykorúak nem lesznek. Az oktatásügyi minisztérium szerint az Egyesült Államokban egyre komolyabban veszik az iskolai terror elleni küzdelmet, és a legtöbb államban törvényben kötelezik az iskolákat arra, hogy dolgozzanak ki megfelelő stratégiát.