Össze kellett törni, majd újra összerakni a koponyáját a hároméves brit kisfiúnak. A gyerek a koponyavarratok veleszületett elcsontosodásától szenvedett, orvosai a műtét során úgy rakták össze újra koponyáját, mint egy puzzle-t. Azóta egy speciális sisakot visel, de a későbbiekben állítólag normális életet élhet majd.

Az orvosoknak gyakorlatilag darabokra kellett törnie a koponyáját, hogy felnőtt korában normális életet élhessen a most hároméves Archie Dodd – írja a Daily Mail. A két évvel ezelőtti beavatkozás után a fiú 6 hónapig egy speciális sisakot viselt, és figyelni kellett, hogy nehogy bárminek is nekirohanjon. Ha a műtétet nem hajtják végre időben, fennállt volna az agykárosodás veszélye is, mivel a koponya gyakorlatilag összenyomta volna a folyamatosan növekvő agyat. A betegséget egy nappal a gyerek első  születésnapja után diagnosztizálták, és azonnal Sheffield gyerekkórházába szállították. Ha később veszik észre a bajt, a műtét sokkal kockázatosabb is lehetett volna.

A hároméves Archie Dodd craniosynostosistól, vagyis a koponyavarratok veleszületett elcsontosodásától szenvedett. Ez egy olyan fejlődési rendellenesség, ami miatt a fej deformált lesz, eredményes műtét pedig csak az idegrendszeri károsodások megjelenése és az elcsontosodás előtt lehetséges. Archie Dodd esetében szerencsére korán felismerték a bajt, és ma már együtt focizhat testvéreivel.

"Teljesen összeomlottam, mikor kiderült, hogy mi a baja a fiamnak, és rosszul voltam, ha a műtétre gondoltam. A születése óta tudtuk, hogy valami nem stimmel, de az orvosok csak azt hajtogatták, hogy nem lesz semmi baj, majd kinövi. A műtét után ijesztő volt az az óriási vágás a fején, és annak ellenére kiborított, hogy tudtam, jó döntés volt belemenni a műtétbe. Még hátravan fél évnyi kezelés, de örülök, hogy később egészséges és normális életet élhet” – mondta a Daily Mailnek a 38 éves édesanya, Cheryl Dodd.