Szinte biztos, hogy egy ártalmatlan nyári, tavi fürdőzés okozta a kilencéves Jack Ariola halálát, aki amőbás agyvelőgyulladást kapott, miután fürdött a kaliforniai Lily Lake-ben. Az amőbás fertőzések nagyon ritkák, viszont szinte mindig halálosak. A minnesotai tóban történő fürdés után két éven belül ketten is meghaltak, ezért lezárták a tavat.

Jack Ariola nagyon szeretett hokizni, a nyarat is úgy tervezte, hogy egy részét hokitáborban fogja tölteni. A tábor előtt egy pár nappal elment szüleivel a minnesotai Lily Lake-hez felfrissülni, egy kicsit pancsolni a tóba.

A kilencéves gyerek viszont néhány nappal később, az ezen a héten kezdődő tábor előtt nem sokkal meghalt. Az utólagos orvosi vizsgálatok szerint amőbás agyvelőgyulladást kapott, amit a tavi fürdés közben szedett össze – írja a Daily Mail.

Az amerikai járványügyi hivatal 99 %-ban biztos abban, hogy a gyerek halálát az okozta, hogy a tóból a szervezetébe került egy amőba. Az amőbák rengeteg helyen elterjedt egysejtű élőlények, néhány fajuk különféle, sülyos betegségek kórokozója.

Minneapolis News and Weather KMSP FOX 9

Az egyik gyakori, de még így is nagyon ritka amőbás betegség az amőbás agyvelőgyulladás. A betegség nagyon ritka, az Egyesült Államokban az elmúlt 50 évben mindössze 125 ilyen megbetegedés volt. Viszont amilyen ritka, olyan halálos, összesen egy olyan betegről tudnak, aki túlélte a fertőzést.

Ráadásul Lily Lake-ben két éven belül ez már a második halálos kimenetelű fertőzés volt, ezért a tavat lezárták a fürdőzők elől. “A fertőzés veszélye nagyon alacsony Minnesotában. Nem akarjuk megijeszteni a fürdőzőket. Ahelyett, hogy nem mennek vízbe, inkább azt javasoljuk, hogy ne búvárkodjanak, ússzanak meleg, alacsony vízállású állóvizekben” – mondta a hivatal.

Az agyvelőgyulladást okozó faj az iszapban fejlődik, de ott is csak akkor ér el az emberre is veszélyes egyedszámot, amikor a víz elég meleg. Az amőbák alapvetően 37 és 42 fok között érzik igazán jól magukat, vagyis igen meleg víz kell ahhoz, hogy elkezdjenek elszaporodni, ilyenkor viszont valóban veszélyessé válhatnak. Az agyhártyagyulladást okozó amőba általában úgy jut a szervezetbe, hogy víz kerül az orrba, ezért kell ügyelni erre, ha valaki elég meleg, sekély állóvízbe kerül, de mivel a betegség szinte biztos, hogy halálos, érdemes elkerülni a nagy melegben is a túlmelegedett, sekély pocsolyák nyújtotta hűsítő hatást.

Amőbákat már földből, vízből és levegőből is kimutattak, sőt egy egy magyar kutatás (PDF) a gyógyfürdők amőbafertőzöttségét vizsgálta, hiszen a gyógymedencék meleg, állóvize ideális terep az amőbák elszaporodásához.

A felmérés eredménye, hogy az amőbák nem bírják túl jól a meleget, 60 fok fölött elpusztulnak, így a rendesen melegen tartott gyógymedencékből jellemzően negatív mintákat vettek. Azokon a helyeken viszont, ahol a hőmérséklet hatvan fok alatt volt, pozitív minták is előkerültek.

De sok megbetegedést okoznak az entamoeba histolyticák is, amelyek az amőbiázis nevű betegséget terjesztik, amiben évente nagyjából 50 millió ember fertőződik meg, és olyan 40-100 ezer halálesetet okoznak. Ezek az amőbák a székletből kerülnek a szájon át a bélrendszerbe, ott megtapadnak, és mindenféle betegségeket okoznak. A vérhastól kezdve a májtályogig. Jellemző erre a fajra is, hogy a szárazságot és a 37 foknál alacsonyabb hőmérsékletet rosszul tűri, ezért például Európában nem is szokott olyan nagy problémákat okozni. A trópusi, szubtrópusi régiókban viszont, ahol a magas páratartalom magas hőmérséklettel társul sokszor halálos kimenetelű egy fertőzés.