A brit Kay Delaney húsz éve elvesztette a memóriáját, még mindig azt hiszi, a 90-es években élünk. Nem ismeri fel az időközben felnőtt gyerekeit, ahogy saját magát sem a tükörben, mert a fejében még az a kép él, hogy 30 éves. Egy munkahelyi balesetben ütötte be a fejét.

“Emlékszem, hogy betakarom este a gyerekeket, akik akkor hat- és kétévesek voltak. Aztán felébredek, és húsz évvel később van. Lehetetlen leírni azt a fájdalmat, amit amiatt érzek nap mint nap, hogy nem emlékszem arra, hogy felnőttek a gyerekeim, sőt a legkisebb gyerekemre egyáltalán nem emlékszem” - mondta a Daily Mailnek Kay Delaney, aki tavaly egy munkahelyi balesetben beverte a fejét, és elvesztette az emlékezetét.

A cambridgeshire-i ápolónő tavaly júliusban szenvedett munkahelyi balesetet, elcsúszott és beverte a fejét, ezután vesztett el húsz évnyi emléket. Retrográd amnéziája lett, rövidtávú memóriakiesései vannak, idegességgel és koncentrációhiánnyal küzd.

A gyakorlati életben teljesen a családjára kell hagyatkoznia, egy teát sem tud megfőzni, mert elfelejti, hogy bekapcsolta-e a vízforralót. Attól tart, hogy sosem talál többet munkát, hiába képzett ápolónő, nem tudja teljesíteni a neki szánt feladatokat. Különösen, hogy nem ismeri meg az embereket, akikkel találkozik. Csak azokat ismeri fel, akiket már húsz éve is ismert, de az azóta felnőtt gyerekeire sem tud a saját gyerekeiként tekinteni.

“Nem emlékszem arra, hogy felnőnek, hogy kamaszként milyen gondjaik, milyen sikereik voltak, milyenek a barátaik, nem emlékszem a nagy nevetésekre, a könnyeikre, sem a szeretetre, ami összetart egy családot. Nincsenek emlékeim arról, hogy a két idősebb gyerekem lediplomázik az egyetemen. A kisebbik gyerekem számomra idegen. Valamiféle kapcsolatot sikerült kialakítanom, de ez inkább csak barátság, mint anya-fia kapcsolat. A baleset következményei teljesen szétmarcangolták az életem. A partneremmel a kapcsolatom nagyon stresszes, mert szinte mindenben tőle függök” - mondta a nő a problémákról.

Azt nem tudni, hogy van-e remény állapotjavulásra, a nő ezért is perli előző munkahelyét. A baleset ugyanis azután történt, hogy elcsúszott a vizes padlón. A Headway, agysérültek segítésével foglalkozó alapítvány egyik szakembere szerint nem lehet tudni, hogy mekkora ütés mekkora sérüléssel jár.

“Az agysérülés súlyossága nem mindig áll egyenes arányosságban a kiesett emlékezettel” - mondta Jeanett Tasker.

A memóriavesztésen felül vannak még különleges tünetei a nőnek, például rendszeresen felébred éjszaka, és Edith Piaf dalszövegeket mond tökéletesen franciául. Férje elmondása szerint ez azért is nagyon érdekes, merthogy a felesége sosem beszélt franciául.

Delaney esetében is arról van szó, mint az extrém amnéziás betegek esetében, hogy egyszerre szenved az amnézia két nagy típusában retrográd és anterográd amnéziában. A retrográd amnézia azt jelenti, hogy a beteg elveszti az emlékezete egy részét, általában a frissebb emlékeit, viszont képes új emlékek elraktározására. Az anterográd amnéziánál pedig arról van szó, hogy a beteg nem tud új emlékeket rögzíteni.

Amnéziát okozhatnak traumatikus események, mint például egy koponyasérülés, vírusfertőzések, de fejlődési rendellenességek is. A legutóbbi hasonlóan elhíresült eset annak a HM-nek nevezett 22 éves lány esete volt, aki születése óta szenved amnéziában, és a rokonait nem ismeri meg, de a tévében és az újságban látott hírességeket igen.