Valaki viccből, vagy szimpla tudatlanságból egy épp börtönbüntetését töltő gyilkos fotójával próbált ismerkedni a neten. A profilt törölték, de sokan felháborodtak a dolgon, mivel a képen lévő gyilkos három éve egy 8 éves kislányt bántalmazott, majd ölt meg.

Egy társkereső oldalon Michael Rafferty fotóját használták fel, aki épp életfogytiglani börtönbütetését üli, miután szexuálisan bántalmazta, majd meggyilkolta a 8 éves Victoria Staffordot 2009 áprilisában. A gyilkos Rafferty fotóját egy “scoobmike” néven futó profilhoz használták fel, ahol az illető azt állította magáról, hogy egy nemdohányzó, sportos testalkatú pasi, aki 18 és 46 év közötti nőkkel ismerkedne. A fotót tartalmazó profilt azóta eltávolították az oldalról.

Az egyik londoni egyetemen tanító Keith Tomasek szerint ez az eset jól mutatja, hogy működik az internet az emberek azt hiszik, bármit megtehetnek, mert biztosítva van számukra az anonimitás. Hozzátette még, örül, hogy a társkereső honlap üzemeltetői leszedték a képet az oldalról, mert ez azt jelenti, hogy szemmel tartják az oda regisztrálókat. Rafferty fotója sokaknak ismerős lehetett, miután pár éve a képével tele volt a kanadai sajtó. Egy meg nem nevezett forrás azután kereste fel a Toronto Sun-t, miután állítása szerint sem a woodstocki rendőrség, sem a társkereső oldal nem reagált a fotó miatti bejelentésére. Az oldal szóvivője szerint azonban a képet közvetlenül a bejelentés után eltávolították.

Rafferty-t idén májusban ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, emberölés, emberrablás és szexuális bántalmazás miatt. Nyolcéves áldozata 2009 áprilisában tűnt el, miután hazaindult az iskolából. A holttestét 2 hónappal később egy Mount Foresthez közeli mezőn találták meg.