Achmat Hassiem lábát hat évvel ezelőtt harapta le egy cápa, utána kezdett csak komolyabban foglalkozni az úszással. Négy éve kilencedik lett, de a londoni paralimpián már sikerült eddig egy bronzérmet szereznie. Azt mondja, úszás közben arra gondol, hogy üldözi a cápa, ami letépte a lábát.

A dél-afrikai úszó, Achmat Hassiem hat évvel ezelőtt egy balesetben veszítette el a jobb lábának alsó lábszárát. Akkoriban testvérével közösen vízimentőként dolgozott, és úszóedzésen voltak Fokváros partjainál a tengerben, amikor észrevette, hogy egy cápa közeledik az öccse felé.

Csapkodással elterelte a cápa figyelmét, így az éppen nem úszó vízimentők ki tudták menteni az öccsét és a társait, hozzá viszont már nem értek oda időben, így a cápa elkapta a lábát, ötven méteren át húzta a vízben, közben leszakította a lábszárát. Hassiem ezért tudott megmenekülni, majd felépülése után komolyan kezdett foglalkozni az úszással. Négy évvel ezelőtt, Pekingben kilencedik lett, idén, Londonban viszont már szerzett egy bronzérmet száz pillangóban, és még lesz egy pár száma.

Azt mondja, úszás közben a lábát leharapó cápa motiválja – írja a Daily Mail. “Az a titkom, hogy elképzelem, hogy az óceánban vagyok, és egy 4 és fél méteres nagy fehércápa üldöz. Elég jó motivációt ad arra, hogy gyorsan ússzak” – mondta az úszó a lapnak.

“Úgy érzem, jó oka volt annak, hogy elvesztettem a lábam. Egy láb elvesztése semmi egy testvér elvesztéséhez képest, úgyhogy megpróbálom a legjobbat kihozni belőle. Az a cápa jó okkal állította a feje tetejére az életem. A lehető legtöbbet kell kihoznom a lehetőségeimből” – mondta az úszó.

Komolyan sportolni honfitársa, az ötszörös paralimpiai aranyérmes úszó, Natalie Du Toit hatására kezdett el. Ő mondta Hassiemnek, hogy mindenképpen folytassa az úszást. “Úgy éreztem magam a medencében, mint hal a vízben, vagy cápa az óceánban” – mondta Hassiem a kezdetekről.

“Nagyon jó látni, hogy Achmat egyre jobban és jobban teljesít az elmúlt években. Szerintem példaképpé vált, mert az emberek csodálják, hogyan kezeli ezt a helyzetet. Feldolgozta, és nem állt le” – nyilatkozta Du Toit a honfitársáról.

A férfi a cápákat nem gyűlölte meg, sőt amikor nem versenyez, akkor egy cápákkal foglalkozó alapítványnál dolgozik. A paralimpián 100 méteres és 400 méteres gyorsúszásban is úszik majd a héten.