Kegyetlen sport a kerekesszékes rögbi, amit a sportolói csak gyilkoslabdának neveznek. Sok a kőkemény ütközés, a brutális sérülés, a játék pedig elképesztően pörgős. A paralimpiák fénypontja egyértelműen egy gyilkoslabda-döntő tud lenni, ahol a nők is egyenrangú félként küzdhetnek.

Ha eddig bárki is azt hitte, a mozgássérülteknek kifejlesztett sportok afféle kisasszonyi szabadidő-elütések, ki kell, hogy ábrándítsuk. Mindezt elfelejthetjük, ha belenézünk egy kerekesszékes rögbimeccsbe, amely maga a nyers emberi brutalitás. Ahogy a Daily Mail is beszámol egy ilyen meccsről, iszonyatos csikorgó, kattogó, puffanó hangok egyvelege a mérkőzés, ahol a labdáért folytatott küzdelemben gyakran kerülnek a földre a játékosok. Ott pedig nem védi őket semmi, így az ujj- sőt a kartörés is gyakori sérülés. Védőfelszerelést nem viselnek a játékosok.

A kerekesszékes rögbit angolul murderballnak (azaz gyilkoslabdának) hívják, ami mindent elárul róla. A sportot a hetvenes években fejlesztették ki kanadaiak, majd elterjedt az Egyesült Államokban és Európában is, és paralimpiai sportág lett (az alsó videón a pekingi játékok meccsösszefoglalója látható). 2005-ben még dokumentumfilmet is forgattak az athéni paralimpia rögbiseiről. A sport a Daily Mail szerint ugyan uniszex, de így is csak két nőt találni a londoni paralimpiára kiutazott válogatottakban.

A 24 éves Kylie Grimes hat éve bénult le nyaktól lefelé, miután egy házibulin szerencsétlenül esett be a medencébe, és eltört a gerince. Terapeutája ajánlotta neki a gyilkoslabdát, és hamar kiderült, hogy nagyon tehetséges védő, be is került a brit válogatottba. "Mindig nagy csapatjátékos volt, és attól a pillanattól kezdve, hogy megsérült, sose nézett vissza, csak előre. Azt mondta nekem: 'Anyu, ez nem arról szól, mit nem tudok megtenni, hanem arról, amit igen'" - mondta Grimes édesanyja a Mailnek. Az agresszív sport miatt aggódó anyját azzal nyugtatta meg, hogy a nyaktörésénél rosszabb már úgyse történhetne vele.

A játék szabályai csak első blikkre tűnnek egyszerűnek: egy normál méretű, kerek labdát át kell juttani a gólvonalon. Egyszerre négy játékos lehet csapatonként a pályán. Ahogy más paralimpiai sportágakban, így itt is számosítva van a játékosok mozgáskorlátozottsága: Grimes nyaktól lefelé bénult le, így ő alacsony, 0,5-ös értéket kapott. A lényeg, hogy a pályán lévő négy játékos összértéke nem haladhatja meg a 8-at. A labdát lehet ölben cipelnie, de maximum tíz másodperc után tovább kell passzolnia. Van támadóidő is, ez 40 másodpercet tesz ki. Test test elleni küzdelem nincs, csak kocsi a kocsi elleni.

A kocsik és a sport is fejlődnek. A kocsikon már van lökhárító is, mígy a csapatok már videós elemzéseket is készítenek, hogy megbeszéljék az új taktikai elemeket. A gyilkoslabda élvonalába pénz nélkül ma már nem lehet bekerülni: egy profi kerekesszék 1,8 millió forintba kerül, és másfél év alatt gajra megy. Szegényebb országok válogatottjai így valószínűleg sohase fognak a paralimpia közelébe kerülni.