Az amerikai Sierra Jane Downing kempingezni ment a szüleivel, ahol egy halott mókuson lévő bolháktól kapta el a mostanra nagyon ritka, korábban huszonöt millió embert megölő betegséget.

Helikopterrel szállították kórházba azt a hétéves lányt, akinél bubópestist diagnosztizáltak az orvosok. A colorado-i Sierra Jane Downing valószínűleg a szüleivel közös kempingezésen kaphatta el a már nagyon ritka betegséget, amit egy halott mókuson lévő bolhák okozhattak – írja a Daily Mail. A lányt eredetileg magas láza miatt vizsgálták.

“Nagyon vert a szíve, de alacsony volt a vérnyomása. Minden arra utalt, hogy szeptikus sokkja van” – nyilatkozta Dr Jennifer Snow, a Rocky Mountain gyermekkórház orvosa, aki a legtöbb kollégájához hasonlóan még soha nem találkozott élőben is a betegséggel, ami a XIV. században nagyjából huszonötmillió embert ölt meg. “Persze tanultunk róla mikrobiológián, de soha nem találkoztam ilyen esettel.” Nehéz is, a legutóbbi diagnosztizált bubópestis Amerikában 2006-ban volt.

A pestis a megfelelő kezelések nélkül négy napon belül öli meg a fertőzött embereket, ritkasága miatt szenzációnak számít az orvosok közt: “Ez egy olyan dolog, amit nem akarsz látni. De egyben olyan is, amiről nem akarsz lemaradni” – mondta Dr Wendy Drummond.

A dögvész egészen 1894-ig számított gyógyíthatatlan betegségnek, a leggyakrabban bolhától lehet elkapni, de cseppfertőzéssel is terjed. A lappangási idő néhány órától egy hétig terjed. Tünetei: orrvérzés, bizonytalan járás, láz, fejfájás és végtagi fájdalmak, erős betegségérzés, tompaság, nyugtalanság, leállíthatatlan halandzsázás, fényérzékenység, tudatzavar.

A középkori forrásokban itáliai városban lakók írják például, hogy a betegek önkívületi állapotban meztelenre vetkőztek, és úgy járkáltak az utcákon. A nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmas csomók alakulnak ki, melyek akár tíz centiméter átmérőjűek is lehetnek. A nyirokcsomók  bevérzései miatt kékes-feketés színűek, és előbb-utóbb kicsattannak. A kétnapos első lázhullám után a második már legtöbb esetben halálos. Ha valaki kibírta a hullámokat, és a gennyes csomók kifakadtak, akár túl is élhette. A bubópestises betegeket könnyű felismerni, mivel a testüket sötét színű, különböző nagyságú duzzanatok rondítják. A halálozási ráta 50-80%-os volt – írja a Wikipedia.