Iszonyatos látvány fogadta azt a brit kerékpárost szerdán, aki elsőnek talált rá a Francia-Alpokban lemészárolt iraki származású honfitársaira. A meggyilkolt család nagy vagyont örökölt, a családfő bátyja azonban nem hagyta ezt annyiban. A rendőrök most ezen a szálon nyomoznak tovább. A két túlélő kislány egy grenoble-i kórházban fekszik, ahol géppuskás rendőrök vigyáznak rájuk.

Ki akarja hallgatni a kis híján teljes családjával együtt kivégzett brit mérnök, Saad al-Hilli bátyját a rendőrség, mert felmerült a gyanú, hogy a köztük feszülő anyagi ellentétek vezettek a mészárláshoz – írja a Daily Mail. "Ez olyan hiteles információnak tűnik, ami a brit rendőrségtől érkezett" – mondta a nyomozást vezető francia ügyész, Eric Maillaud. Az anyagias vita középpontjában az áll, hogy Saad al-Hilli tekintélyes ingatlanvagyonnal rendelkezett: házai voltak Franciaországban, Svájcban, Spanyolországban és Irakban (ő maga is bagdadi születésű).

Közben a helyszínelésről is egyre több adat kerül nyilvánosságra: az 50 éves Saad al-Hillit, feleségét, anyósát és egyik lányukat is két-két lövés érte, míg a véletlenül arra kerekező francia férfit ötször is meglőtték. Profi gyilkosok állhatnak a háttérben, ugyanis a félperces tüzelést nem hallotta senki. A pontosan kiszámított lövésekbe a férfi felesége, Iqbal és az ő édesanyja is belehaltak. A kislányokat gépfegyveres rendőrök őrzik a grenoble-i kórházban. A nagyobbik állapota mostmár stabil (bár még kómában tartják), a kisebbik pszichiátriai kezelést kap.

Egy előzés mentette meg

A francia biciklis, aki erre járt, volt talán a legszerencsétlenebb: a 45 éves, háromgyerekes apa vélhetően megzavarta a gyilkosokat, ezért kellett meghalnia. Ő korábban a hegyi úton megelőzött egy brit biciklist, aki a brit légierő tagja volt korábban. Mire ő is a helyszínre ért, már kegyetlen látvány fogadta. Az idősebb kislány véres fejjel, törött koponyával botladozott felé, az őt megelőző biciklis holtan feküdt az aszfalton, a holttestekkel teli BMW motorja pedig még mindig járt. A megmentő férfi elárulta a rendőröknek, milyen autókat látott a környéken, ez később hasznos információ lehet.

Két túlélője volt a mészárlásnak: a mesterséges kómában tartott nyolcéves lány, Zainab, és négy évvel fiatalabb húga, az anyja holtteste alá elbújt Zeena, aki sértetlen maradt. Mivel a helyi rendőrök a profi párizsi helyszínelőkre vártak, hosszú órákig nem nyitották ki a kocsit. A kislányt már hőkamerás helikopterekkel is keresték a környéken, mire megtalálták a BMW kombiban. Emiatt sok kritika érte az utóbbi napokban a franciákat, akik azt magyarázzák, a kislány olyan fokú dermedt sokkban gubbasztott a kocsiban, hogy észrevehetetlen volt. Szakértők szerint az elsőnek kiérkező helyi rendőrök is sokkot kaptak, ilyet valószínűleg ők sem láttak még.

Vita az örökségről

Az al-Hilli-testvérpár édesapja tavaly hunyt el, ezután támadt vita az örökségről a surrey-i Claygate-ben élő Saad és a Kingston-upon-Thamesben lakó bátyja, Zaid között. A meggyilkolt család egyik szomszédja állítja, keményen dolgozó, szeretnivaló család volt az al-Hilli-família. Dúskáltak a pénzben, családi házuk egymillió fontot (363 millió forintot) ért. Másik szomszédja egy titkot emlegetett, amit megosztott már a rendőrséggel, de a Daily Mailnek nem akarta elárulni.

Annyi bizonyos, hogy az iraki származású Saad al-Hilliről 20 éve vezetett aktát a brit hírszerző szolgálat. A férfi mérnökként több katonai felhasználást is érintő projekten is dolgozott, még egy plazmagenerátor építésében is részt vett. 2003-ban, Irak amerikai-brit inváziójakor megfigyelték a lakását is.