Másodéves biomérnök, a hallgatói közösség kedvelt tagja, de a Terrorelhárítási Központ nem ezért csapott le egy budapesti fiatalra, hanem mert játékpisztollyal ment be egy előadásra. Egy másik hallgató hívta rá a rendőröket, fegyverét szakértő fogja vizsgálni. A fiú azonban megúszta az eljárást.

Egy hallgatói film forgatása miatt hurcolt el a Terrorelhárítási Központ szerdán a Budapesti Műszaki Egyetemről egy másodéves biomérnök-hallgatót, A. Ádámot. A budapesti fiatalembernek a két előadás közti szünetben nem volt ideje átöltözni (kedden és szerdán is több teremben forgattak filmeket, a hallgatói önkormányzat-szervezte egyetemi napok miatt), ezért karateruhában, játékpisztollyal ment be az órájára. A hamis fegyver azonban értesüléseink szerint annyira megijesztett egy másik hallgatót, hogy észrevétlenül elhagyta a termet, és hívta a rendőrséget.

Az előadást hallgató többieknek – vegyészmérnökök, biomérnökök – fel sem tűnt a dolog, egészen addig, amíg a TEK-esek be nem rontottak a terembe. Sokan még ekkor is azt hitték, hogy az engedéllyel forgatott hallgatói film egy jelenetét látják, ám a kommandósok magukkal vitték a másodéves fiút – hallgatótársai jellemzése szerint közkedvelt figura, a gólyák egyik mentora.

A diákokat eközben kiterelték az épületből, egy részük várta, hogy visszamehessen az előadásokra, mások inkább elmentek kocsmázni. Sokan aggódtak azon, hogy a TEK kiszállási díját (akár ötszázezer forint) kifizettetik az elhurcolt fiúval, akinek esetét egyikük úgy foglalta össze: „a Birodalmiak elvitték a jedinek öltözött srácot".

Hajdu János, a TEK főigazgatója elmondta, százharmincan voltak az említett teremben és a 6-8 perc alatt a helyszínre ért egységek még a “kicsengetés előtt" behatoltak az előadóba és elfogták a férfit.

A Velvet értesülései szerint a fiatalembert a XI. kerületi rendőrkapitányságra szállították és rabosították. Először úgy tűnt, fegyveres garázdasággal gyanúsítják. Fegyverét szakértő vizsgálta meg, bár a rendőrség közleménye szerint a fekete színű fegyverutánzat élet kioltására nem alkalmas. Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletének vezetője az esti órákban tartott sajtótájékoztatón viszont már azt mondta, hogy a nem követett el bűncselekményt, őt tanúként hallgatták ki, majd hazaengedték. Bényi Mónika, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a rendőrségi akciónak jelentős anyagi vonzata volt, amelyet egyelőre a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ visel.

A megúszott büntetés

Ha a fiút valóban megbüntették volna, börtönbe is kerülhetett volna: fegyveres garázdaság bűntette miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztést kaphat, amennyiben „a garázdaságot csoportosan és a köznyugalmat súlyosan megzavarva, vagy nyilvános rendezvényen, fegyveresen, vagy felfegyverkezve" követi el. (Fegyveres elkövetésnek az számít, ha valaki lőfegyverrel, robbanóanyaggal, vagy ezek utánzatával fenyeget. A felfegyverkezés pedig azt jelenti, ha az elkövető „az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál".)