Állítólag többen is elindultak már a Dunán tutajjal, ami egyébként szigorúan tilos és életveszélyes, de ezeket a külföldi srácokat mindez nem akadályozza meg. Céljuk, hogy saját készítésű tutajukkal eljussanak egészen a Fekete-tengerig. Útjukat azonban már másfél nap után félbe kellett hagyniuk, Újpestnél ugyanis kizavarták őket a vízből.

A budafoki Vasmacska Terasz Facebook oldaláról tudtuk meg, hogy pár külföldi fiatal egy kézzel barkácsolt tutajjal próbál meg leevezni a Dunán, egészen a Fekete-tengerig. Egy kisebb incidens miatt azonban kénytelenek voltak a Duna-parti kikötő-étterem mellett ideiglenesen megszállni, miután Budapest északi részén kizavarta őket a vízből az óbudai közterületfelügyelőség. Mint azt a Budapesti Vizirendészettől megtudtuk, a Dunán nemcsak szigorúan tilos az ilyen jellegű hajózás, de mellette életveszélyes is. Ha mégis ilyenre válalkozna valaki, arra engedélyt kell kérni.

A tutajozó csapat 4 külföldi srácból és egy magyar lányból áll. Különböző életkorú és foglalkozású fiatalok, akik úgy gondolták, jó ötlet lehippiskedni magukat egy tutajjal a Dunán. Kedden indultak Kismarosról, és egészen Budapestig zavartalan volt az útjuk. A magyar lány állítása szerint Újpest magasságában megállította őket az Óbudai Közterület Felügyelet, akik kizavarták őket a vízből, és elkérték a lány adatait – a BRFK-nál és a Vizirendészetnél viszont nem tudtak az ügyről, mikor erről érdeklődtünk náluk. A srácok szerencséjére – miután kizavarták őket a vízből – azonnal sikerült egy segítőkész embert találni, aki az angol fiúval együtt elszállította a tutajt egészen Budafokig, a többiek pedig gyalog indultak útnak Újpestről, mindössze annyi információval, hogy valahol Dél-Budán, a vízparton kell keresni a tutajt.

A 26 éves angol Dominic, állítása szerint egy erdőben világosodott meg ott találta ki, hogy le kéne hajózni egészen a Fekete-tengerig. “Először egy kenuval akartam nekivágni, de aztán úgy gondoltam, izgalmasabb lenne építeni egy tutajt. Öten indultunk útnak, és azt hiszem biztonságos, mert már másfél napot mentünk vele a Dunán. Ha eső lesz, építünk rá egy tetőt, vagy kivárjuk a parton a vihart” mondta a vállakozó kedvű, de kicsit őrült Dominic. Mint kiderült, sokáig egy erdőben élt, ott találkozott a többiekkel is, akik mind tanult fiatalok, egyszerűen csak bejön nekik a vándorélet, és a hippi-lét. Dominic már három éve él így, utazgat a világban, és szerinte többet tanult ezalatt az idő alatt, mint az egyetemen eltöltött másik három évben, amíg közgazdaságtant hallgatott. Alkalmi munkákból tartja el magát – mint elmondta, az elmúlt pár évben csupán 2-3 hónapot dolgozott, amivel eleget keresett ahhoz, hogy mostani életszínvonalát tartsa. Neki ennyi elég.

Mindenféle felkészülés nélkül vágtak neki az útnak. Nem tudták, hogy a Dunán tilos tutajjal hajózni, illetve arról is a Vasmacska Facebook oldalára érkezett kommentekből értesültek, hogy Romániában számíthatnak veszélyesebb szakaszokra, ahol zavarosabb a Duna. “A neten nem néztünk utána semminek. Nem terveztünk meg semmit, de rengeteg emberrel beszéltünk indulás előtt. Kenusoktól, kajakosoktól kértünk tanácsot, még haditengerészeti kapcsolatunk is van, akit megkérdeztünk erről. Édesapám egyik barátja a Tiszán keresztül, a Dunán ment le egészen Bulgáriáig, szóval egészen biztosan meg lehet csinálni. Nem aggódom. Nagyon stabil a tutaj” – mondta Dominic 27 éves magyar barátnője, Sári, aki szintén a fiúkkal tart az úton. A maradék 3 utazó is különböző országokból érkezett: Kanadából, Írországból és Chiléből származnak, és van köztük zenész, író, meg festő is. Dominic már évek óta utazgat ezzel a csapattal. Egyiküket Portugáliában egy erdőben ismerte meg, a többiekkel Szlovákiában, szintén egy erdőben hozta össze a sors.

"Eddig bárkivel találkoztunk, mindenki segített. Volt, aki fát adott a tutajhoz, volt, aki eszközöket az építéséhez, és az is elképesztő volt, hogy mikor kizavartak minket a vízből, azonnal találtunk valakit, aki segített elhozni ide a tutajt. Az emberek segítőkészsége hihetetlen. Nélkülük nem tudtuk volna megcsinálni ezt” mesélte a hálás Dominic, aki elmagyarázta azt is, hogyan marad stabil a tutaj. A farönkökből összeszögelt alapra raklapokat fektetnek, a vízre teszik, majd rengeteg műanyagflakonból készült ballonokat erősítenek alá. Az apró tutajon bőven elfér öt ember, plusz a csomagjaik, sőt állításuk szerint szívesen vesznek fel "stopposokat" is. A hajónak neve is van: Vihar Kecske. Hogy miért kecske, azt nem tudták megmondani, biztos ezt is az erdőben találták ki. Ha úgy érzi, már csak egy ilyen hippi-kaland hiányzik az életéből, keresse meg a srácokat, akik legutóbbi információink szerint még mindig a Vasmacska melletti Duna-parton vannak. Időközben megérkezett a másik fele is a csapatnak, akik arra várnak, hogy elálljon az eső, és indulhassanak tovább, egészen a Fekete-tengerig.