Volt, aki komolyan vette Dr. Frankeinstein sztoriját, és megpróbál árammal végtagokat növeszteni. Tudósok szerint az elektromos áram lehet a kulcs a szövetek újraépülésével kapcsolatos előrelépésekben, ami segíthet a baleset miatt végtagsérült embereken.

Bármennyire is regényesen hangzik, de a távoli jövőben akár az elektromos áram is segíthetne a végtagsérülést szenvedett embereknek, hogy újra karjuk, vagy lábuk nőhessen. Gerincsérült emberek idegeinek elektromos ingerekkel való stimulálása már mutatott némi sikert, és arra is találtak már bizonyítékot, hogy a bio-elektromos mezők nagy szerepet játszanak például az ujjbegyek regenerálásában, főképp gyerekeknél – írja a Daily Mail.

A sebgyógyításban használatos villamosenergia általában háttérbe szokott szorulni, leginkább a több száz évvel ezelőtti kuruzslások, és a híres Frankeinstein-történetek miatt. “A kulcs az elektromosság, amit mostanában alulbecsülnek. Az emberek a mai napig Frankeinsteinre asszociálnak emiatt, és nem csak a laikusok. Legtöbbször még a kutatóintézetek is vonakodva hallgatnak” – mondta Dr. Ann Rajnicek, aki hisz ebben a gyógymódban. Mikor a Frankeinstein íródott, az elektromosság, és annak hatásai borzasztóan megragadta az emberek képzeletét. Rengeteg elektromos készüléket is építettek a legkülönfélébb betegségek gyógyítására, például depresszió, vesebajok, vagy impotencia ellen. Akkoriban közönség előtt mutatták be azt is, hogy egy halottat hogy “keltenek életre” elektromos árammal. 1818-ban Glasgow-ban nagyközönség előtték “élesztettek fel” egy gyilkosság miatt felakasztott embert. A holttest az árammal való stimulálás után hirtelen felült, erre a közönség fejvesztve menekült, egy ember pedig el is ájult.

Az Aberdeeni Egyetemen dolgozó Dr. Rajnicek hullák helyett laposférgeken kísérletezik. “Laposférgeket használunk, akik osztódással szaporodnak. A féreg gyakorlatilag kettéválik, ami egy farok nélkülui fejet, illetve egy fej nélküli frakat eredményez. Majd mindkét fél újjáépül, és ez az, amit a tudósok régóta kutatnak. Honnan tudja a farok, hogy fejre van szüksége, és a fej, hogy farokra? Hisszük, hogy a természetes elektromos mezőknek van köze a folyamathoz. Azt is megfigyeltük, hogy a laposféreg két végén más az elektromos polaritás. Olyan, mint egy elem" – mondta Rajnicek. Azzal, hogy a seb helyén megfordult a polarítás, Dr. Rajnicek képes volt olyan férgeket előállítani, amiknek a farkuk helyén fej volt, és fordítva. A 80-as években voltak olyan esetek is, mikor gyerekeknek újranőtt az ujjbegyük egy-egy baleset után. Arra is rájöttek, hogy a gyerekek könnyebben gyógyulnak, illetve hogy ha a seben keletkezett varrt eltávolítják, az megakadályozza a regenerálódást.