Titkolni próbálták, hogy többszáz cserkészt bántalmaztak Amerikában

2012.09.18. 10:55
Több amerikai cserkésztáborban történtek bántalmazások és molesztálások 1970 óta, amiket évtizedekig próbáltak elhallgatni. A bántalmazó és molesztáló vezetők mindenféle következmények nélkül mondtak fel, mielőtt kiderült volna bűnösségük.

Mint kiderült, az Amerikai Cserkészszövetség többszáz gyermekbántalmazási ügyet “felejtett el” jelenteni az elmúlt évtizedekben – írja a Radaronline. A Los Angeles Times olyan bizalmas dokumentumokat tett közzé, amiből kiderül, hogy a szülők se nagyon tudtak arról, hogy mi történik a gyerekeikkel a táborokban, a gyerek-bántalmazó elkövetők pedig következmények nélkül mondtak fel maguktól, hogy az ügyek titokban maradjanak. Ezek az akták 1970-től 1991-ig történt bántalmazásokat – legtöbb esetben molesztálásokat – tartalmaznak. Van olyan az aktában szereplő molesztálók közt, aki azóta is gyerekekkel foglalkozik, vagyis szabadon, következmények és megtorlások nélkül folytathatja a bántalmazásokat. A jelentés tartalmaz egy olyan iratot is, amiben a Michigan-i Cserkésztábor igazgatója beszél arról, hogy azért nem tett már évekkel ezelőtt feljelentést a rendőrség felé a bántalmazási ügyekkel kapcsolatban, mert a főnökei féltek, hogy ezzel lerombolná a szervezet hírnevét, és mert az egyik feltételezett molesztáló is arra törekedett, hogy tartsák ezeket titokban.

Mikor öt cserkészfiú azzal vádolta a Pennsylvaniai Cserkésztábor vezetőjét, hogy szexuálisan bántalmazta és megerőszakolta őket, a férfi egyszerűen csak lemondott arra hivatkozva, hogy más munkahelyi kötelezettségei vannak, a csapattól ezután pedig csak egy olyan üzenetet kapott, hogy “sok szerencsét az új helyeden”, ahelyett, hogy börtönbe küldték volna elkövetett bűnei miatt. Kiderült, hogy az aktában szereplő 500 eset több mint 80%-ában nem fordultak a hatóságokhoz az 1910-ben alapított intézmény dolgozói. A cserkész-szövetség szóvívője, Deron Smith ennek ellenére a következőt nyilatkozta: “Szervezetünk mindig, teljes mértékben együttműködött a hivatalos szervekkel, és minden tagunktól megköveteljük, hogy azonnal szóljon feletteseinek akkor is, ha a pedofíliának akár csak a gyanúja merül is fel."