A kínai Nancsangban a Miaohui ünnepségre többezer ember érkezett a nagyobb templomokhoz ünnepelni, és mivel sok a koldus, nekik ingyen vizet és ételt ígértek. Valójában kerítés mögé zárták őket, jól elszeparálva a pénzes látogatóktól.

Kínában épp Miaohuit tartanak, ami lényegében arról szól, hogy a helyiek leróják tiszteletüket az istenségek előtt, emellett pedig szórakoznak és vásárolnak. Az ünnepre a nagyobb templomokhoz hagyományosan rengeteg ember érkezik a környékről, és mivel Nancsangban rájöttek, hogy a tehetős népekkel együtt hajléktalanok is jönnek, elsőre nagyon udvarias gesztusként előre bejelentették, hogy vendégül látják őket a templomnál, külön kiemelve az ételt és a vizet, amit szintén a templom biztosít.

Ön szerint?

A valóságban ez úgy nézett ki, hogy a hatóságok ezzel akarták az illegális kéregetőket elszeparálni a Miaohuira érkező ünneplőktől, és magas kerítéseket emeltek az út szélére, aminek az egyik oldalán a kéregetők ültek, a másikon pedig a többi látogató vonult. Az utóbbiak reakciója megosztott volt, valaki örült, és szükséges lépésnek vélte a kerítéseket, másik viszont egyszerűen állatkerthez hasonlították az egészet.

Kínában egyébként szinte üzletággá vált a koldulás, Sanghajban rengetegen napi 200 jüanért adják bérbe gyermekeiket a "profi" koldushálózatoknak, mert ők keltik az emberekben a legnagyobb együttérzést, ebből pedig néha akár 1000 jüant, azaz napi 32 000 forintot is megkeresnek, ez pedig jóval több, mint egy átlagos hivatali alkalmazott keresete. Kínában koldulni elvileg törvénytelen, csak kiskorú gyermekkel élőket nem vehet őrizetbe a rendőrség, illetve azokat, akik 70 év felett hozzátartozójukról gondoskodnak.