Egy amerikai férfi évekig napi két zacskó mikrózott pattogatott kukoricát evett, és a zacskóban keletkezett gőztől légúti betegsége lett. A popcornt gyártó cégtől 7 millió dollár kártérítést kapott, miután megnyerte az ellenük indított pert.

Egy amerikai férfi 7 millió dollár (több mint másfél milliárd forint) kártérítést kapott, miután kiderült, a mikrózott pattogatott kukorica belélegzett gőzétől betegetedett meg – olvasható a Gawker oldalán. Wayne Watsonnál 2007-ben diagnosztizálták a légúti betegséget, miután évekig naponta két zacskó mikrózható popcornt evett meg. “Fura sztori, nem igaz? Egy fickó a saját konyhájában betegszik meg a belélegzett diacetiltől (a természetes vajaroma egyik összetevője), ami a vajas ízesítésű popcornon található” – nyilatkozta Watson.

Tényleg furcsa. Mindenesetre tény, hogy valóban okozhat légúti betegséget a popcorn-gőz, azon belül is a diacetil nevű vegyianyag. Mióta a pattogatott kukorica árusok megbetegedéseit összefüggésbe hozták ezzel az anyaggal, azóta már nem adják hozzá a vajaromához a diacetilt. Watson és ügyvédjei szerint a zacskókon szerepelnie kellett volna valami figyelmeztetésnek ezzel kapcsolatban. Az ügyben alperes Kroger szupermarket lánc ügyvédjei viszont nem értenek egyet ezzel, mondván “ennyi erővel az is szerepelhetett volna a zacskókon, hogy alienek pattognak ki a zacskókból, ugyanis arra sincs több bizonyíték.”

Az ügy másik alperese, a Glister-Mary Lee – mérgező pattogatott kukorica tényleges gyártója – a következőt nyilatkozta: "A Glister-Mary Lee már két évtizede gyárt jó minőségű és biztonságos, mikrohullámú sütőben pattogtatható kukoricát. Természetesen csalódottak vagyunk, hogy a bíróság így döntött az ügyben, de nyilvánvaló a bizonyíték, annak ellenére, hogy milliók élvezték eddig is a mikrózható popcornunkat, mióta piacra dobtuk. Az üggyel kapcsolatban már tervezzük megtenni a szükséges lépéseket." Szóval lehet, hogy később még meg lehet bízni a cég által gyártott termékek minőségében, de ettől függetlenül az még mindig igazi tragédia, hogy Watson a 2007-es diagnózis óta szenved a pattogatott kukorica hiányától. “2007 óta egyáltalán nem ettem. Mondjuk néha pattogtatok a tűzhelyen a hagyományos módon” – vallotta be a megbetegedett férfi, aki legalább pénzt nyert az ügyön. Persze kit érdekel a 7 millió dollár, ha az ember nem ehet meg napi két zacskó popcornt?