Terrorizmussal és gyilkosságra felbujtással vádolják azt a 26 éves philadelphiai bloggert, aki először csak a munkájára panaszkodott blogjában, majd eldurvult, és emberek megölésére buzdított, illetve gyilkosoknak hozott létre rajongói oldalakat. Azzal védekezik, hogy csak viccelt, de lehet, hogy túl későn próbált meg leállni.

A 26 éves Joshua Scott Albert felemelkedése tavaly szeptemberben kezdődött, a csúfos bukása pedig idén szeptemberben következett be. Tavaly indította ugyanis Staph Meal című blogját a philadelphiai blogger, aki egyébként kisegítóként dolgozott egy étteremben.

A blogban kendőzetlen stílusban tálalt ki sokak örömére arról, hogy a philadelphiai éttermekben hogyan zsákmányolják ki a dolgozókat, miket kell elviselniük az alacsonyabb beosztásokban dolgozóknak a feletteseiktől. A népszerűség gyorsan nőtt, Albert pedig egyre inkább elvesztette a gyeplőt.

Az ellenségei, de főleg étteremvezetők lakcímét, személyes adatait kezdte posztolni a blogján, mindenféle, fenyegetésnek beillő szövegek kíséretében - írja a Gawker. “Ha igazán utálod Stephen Starrt [egy philadelphiai szakácsot], és a 2,5 millió dolláros, egyébként eladó házát fel szeretnéd gyújtani, akkor itt a címe” - ilyen és ehhez hasonló üzeneteket posztolgatott a blogjára.

Senkit sem kímélt. Az internetes vagdalkozások mellett aztán megjelentek a való életben elkövetett szemétséget. A Gawker szerint az Albertet legjobban jellemző jelenet az volt, amikor még tavaly egy szórakozóhelyen egész egyszerűen odasétált az ismert Dj, Diplo asztalához, és felborította.

“Teljesen szándékos volt, nemcsak valami sima részeg nekiesés” - emlékezett vissza az esetre Diplo.

Albert néhány hónappal ezelőtt kénytelen volt felfedni a kilétét, amikor öszetűzésbe került egy étteremvezetővel, hogy hiteles legyen, amit állít róla. Az akkori csörtéjének jót tett, hogy arccal vállalta a nyilatkozatát, a blogjának viszont nem, rohamosan esni kezdett a nézettsége onnantól kezdve, hogy tudni lehetett, ki csinálja.

Az intézetben felnőtt, a munkaerőpiac lehetőségeit a melegpornózástól kezdve az éttermi kisegítőmunkáig bejáró srácnak ki kellett valami találnia, ha meg akarta tartani a népszerűségét. Ezért olyan célpontokat keresett, amik biztosan ráharapnak majd a támadásaira. Idén nyáron a rendőrséget nézte ki magának. Arra próbálta rávenni blogjának olvasóit, hogy lőjenek rá a rendőrökre, hogy teszteljék, tényleg golyóállóak-e a mellényeik. Idén augusztusban pedig létrehozott egy azóta törölt oldalt Facebookon, amiben két rendőrgyilkos támogatására toborzott rajongókat.

Aztán létrehozott egy másik, szintén törölt oldalt, amiben pedig Mitt Romney, republikánus elnökjelölt meggyilkolására gyűjtött maga köré embereket. Ezután szakadt el a cérna, és ezután vádolták meg Albertet.

Közben az állásából is kirúgták, elfogyott a pénze, az ismerősei azt mondták, mindenkitől próbált kölcsönkérni lakbérre, aztán még a nyáron elköltözött Vermontba, és egy étteremben kezdett doglozni.

“Nem gondolkozik mielőtt cselekszik. Szerintem nagyon sok baja van, és nem tudja, hogy a baromságainak milyen következményei lehetnek” - mondta egy ismerőse a Gawkernek, aki még a nyáron ismerte meg Albertet.

Az elszabadult troll gyorsan hangnemet váltott idén szeptemberben, miután meggyanúsították. A blogján azt írta, viccből csinált mindent, csak szarkasztikus volt, nem szabad komolyan venni egyik akcióját sem. Az ügyvédje szerint a perében ez lesz majd a védelem egyik fő érve, hogy csak nagyon szélsőséges véleménynyilvánításról van szó az esetében, nem tényleges felbujtásokról.

“Ebben a nagyszerű nemzetben mindig is a szólásszabadság részét képezte a sértés szabadsága. Annak ellenére, hogy nem értek egyet azzal, amit ügyfelem mond, egyetértek vele abban, hogy mondandóját a törvények értelmében elmondhatja, és semmilyen bűntényt nem követett el” - írta közleményében Albert ügyvédje, Lloyd Long a Gawkernek. Az ügyvéd egyébként azt mondta a védencének, hogy senkinek semmit se mondjon, Albert ezzel a mondattal kezdte is a Gawkernek adott interjúját, aztán egy pár mondatot csak mondott végül.

A srác jelenleg előzetesben várja a tárgyalását, aminek a végén akár 25 év börtönt is kaphat, közben pedig a levelezőlistájára feliratkozottakat arra kéri, hogy csatlakozzanak az őt támogató Facebook csoporthoz, és higgyék el, hogy sosem akart ténylegesen bántani senkit. Már majdnem ötven támogatót szerzett is.