Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt rendelt el nyomozást a rendőrség annak a kisfiúnak az ügyében, aki augusztus 12-én zuhant 10 métert a Westendben.

Bal szemére semmit nem lát az a három éves kisfiú, aki még augusztus 12-én szüleivel járt a Westendben. A baleset körülményeiről senki nem akart nyilatkozni, de az biztos, hogy a gyermek egy rács mellett lévő lyukon átbújva a mozgólépcső mozgó szalagjába kapaszkodott, az megrántotta, és így zuhant le a bevásárlóközpont emeletéről. A szülők kb. egy méterrel haladtak a gyermek mögött. A gyermeket 10 méteres zuhanást követően súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Információink szerint múlt héten kiengedték a kórházból, de hosszú rehabilitáció vár még rá.

Megsérült a homloklebenye

Megkerestük dr.Pozsonyi Tibort, a szülők jogi képviselőjét. Pozsonyi megerősítette, hogy a három éves gyermek súlyos, valószínűleg maradandó sérüléseket szenvedett. A gyermek már otthon lábadozik, de bal szemére semmit nem lát, többször operálták, és nem lehet jelenleg megmondani, hogy a jövőben milyen esetleges problémák származhatnak abból, hogy a homloklebenye megsérült. A kisfiú viselkedése megváltozott, ami betudható a sérüléseknek. 6 és 14 éves korában is komoly felülvizsgálaton kell majd átesnie, és feltételezhető krónikus betegség kialakulása is az esés következtében. Pozsonyi szerint nem kétséges, hogy kinek a felelősségét állapítja meg a bíróság, ugyanakkor cáfolta azokat a híreket, mely szerint a gyermek a szüleitől távol tartózkodott volna a bevásárlóközpontban.

A West-End Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. nyilatkozatot adott ki az ügy után, melyben azt írták, hogy a kamerafelvételek alapján a gyermek egyedül, szüleitől elszakadva tartózkodott a mozgólépcsőnél. Azt is közölték, hogy a vizsgálják, hogyan tehetnék biztonságosabbá a létesítményt.

Valószinűleg ennek keretében állítottak biztonsági őrt minden mozgólépcső felső és alsó részére. Kerestük a biztonsági szolgálatot ellátó Valton Hungary Kft-t is, de nem akartak nyilatkozni arról, miért is kellenek biztonsági őrök a mozgólépcsőkhöz.

Ismeretlen tettes ellen nyomoznak

A rendőrség tájékoztatása szerint a BRFK VI. Kerületi Rendőrkapitánysága foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt, szakérő bevonásával folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás folyamatban van, a baleset körülményeit kizárólag a rendőrség vizsgálja. A rendőrség a baleset körülményeiről nem volt hajlandó nyilatkozni, tájékoztatást csak a vizsgálat lezárulta után adnak.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a WestEnd Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft-t, de érdeklődésünkre csak egy szűk szavú közleményt jutattak el részünkre.

"A WestEnd vezetése tájékoztatja a sajtót és a közvéleményt, hogy a Bevásárlóközpontban vasárnap este történt, egy 3 és féléves kisfiú sérülését eredményező balesettel kapcsolatosan – a gyermek családja által megbízott jogi képviselő és a WestEnd egyeztetett álláspontjának megfelelően – a folyamatban lévő hivatalos eljárás lezárultáig az érintettek nem adnak további sajtónyilatkozatot az ügyben. A felek előre is köszönik ennek megértését és tiszteletben tartását."

Dr.Kovács Kázmért, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettesét is megkérdeztük, milyen kimenete lehet egy ilyen ügynek. Kovács Kázmér elmondta, hogy jelen tényállás ismeretében nem tartja megállapíthatónak büntetőjogilag az üzembentartó felelősségét, ha a mozgólépcső a rendes üzem szerint működött, tehát nem volt javítás alatt. Polgárjogi szempontból a mozgólépcső veszélyes üzemnek minősül, ezért az üzembetartónak kártérítési kötelezettsége lehet, felróhatóságtól függetlenül. Vizsgálandó kérdés, hogy hová lett helyezve a mozgólépcső, ilyen esetben felmerülhet a korlát hiánya, de ezeket a munkavédelmi szabályok szempontjából kell vizsgáni.  Ha a szülők felelősségét állapítják meg, akkor valószínűleg megrovást fognak kapni, de az is előfordulhat, hogy már ügyészségi szakban lezárják az ügyet.