A hantavírust leginkább rágcsálók, azon belül is a gyapotegerek terjesztik. Így most cuki, gombszemű kisállatokat mészárolnak le Amerikában, hogy emberi életeket mentsenek meg.

Az eddig is köztudott volt, hogy a vérzéses lázzal járó hantavírust leginkább rágcsálók, azon belül is a gyapotegér terjeszti, azt viszont eddig nem tudtuk, hogy ez az egyik legcukibb állat. A probléma az, hogy ezeket a rajzfilmbe illő kisállatokat most ki kell irtani, ugyanis 22 ezer ember élete fontosabb, mint pár gombszemű rágcsáló – írja a Gawker. A hantavírust 1993-ban, az USA-ban fedezték fel, de ez a vírus fertőzhetett meg többezer katonát is az 1951-53-as koreai háború alatt. Hivatalosan a kaliforniai Yosemite-ben volt először fellelhető a vírus, és 1993 óta összesen 602 esetet regisztráltak, amiből 216 végződött halállal, így a 36 százalékos halálozási arány igen magasnak mondható.

A vírus hordozója többek között a gyapotegér – egy 2010-es felmérés szerint ezen rágcsálók 18%-a hordozza magában a hantavírust. Az ember az állati vizelettel szennyezett vízzel vagy talajjal érintkezve fertőződhet. A kórokozó legtöbbször a légutakon keresztül hatol be a megszáradt vizeletből képződő porral együtt, de fertőzőképes lehet érintés által is. A tünetek általában láz, hányás, köhögés, izomfájdalmak, légúti tünetek, vagy veseelégtelenség formájában jelentkeznek. Európában és Ázsiában évente átlagosan százezer esetet regisztrálnak. Magyarországon 1952 és 1993 között 191 esetet észleltek. A fertőzések gyakorisága esős időjárási viszonyok, illetve esős évszakok, árvizek esetén nő – írja a Wikipedia.

De most térjünk vissza a gyapotegérre: annak ellenére, hogy cuki, Danielle Buttke állatorvosi epidemiológus szerint az irtása ökológiai szempontból igazából jót tesz. Természetellenesen magas lett ugyanis a rágcsálók populációja, így azt mesterségesen kell csökkenteni, így most a kisállatoknak pusztulniuk kell.