Az angol Charlotte Garside szüleinek azt mondták az orvosok, hogy lányuk az egy éves kort sem éli meg. Ehhez képest a kislány most kezdte az iskolát, legyengült immunrendszere, cisztái, és apró termete ellenére pedig kiegyensúlyozott és boldog életet él.

A világ legkisebb kislánya, az angol Charlotte Garside idén kezdte el az általános iskola első osztályát. A mindössze 68 cm magas kislány alig 4 kilót nyom, és nem nagyobb egy újszülöttnél, sőt, kisebb, mint a kedvenc játékmacija – írja a Daily Mail. Múlt héten kezdte az iskolát, ahova korabeli, de nála jóval nagyobb gyerekekkel fog együtt járni. A szülők – Scott Garside és Emma Newman – mindent megtesznek, hogy Charlotte-nak normális élete legyen, és óriási mérföldkőnek érzik azt, hogy lányukat olyan iskolába küldhették, ahol normális gyerekekkel járhat együtt. A kislány egy genetikai rendellenesség, a primordiális törpeség miatt ennyire apró, annak is egy olyan változata ez, ami annyira ritka, hogy az orvosok még nevet sem találtak neki.

Annak ellenére, hogy szüleinek azt mondták, a kislány még az egy éves kort sem fogja megélni, Charlotte Garside egy igazi féktelen és kíváncsi kislány. Viszont a kislány legyengült immunrendszere és cisztás mája mellett mentális és fizikai fejlődése is elmaradott. “Bár Charlotte egy ritka betegségtől szenvedő gyerek, nem az a típusú ember, aki megbújna a háttérben. Lehet, hogy pici, de határozott, és minden olyat meg akar csinálni, amit egy normál 5 éves kislány szeretne. Az iskolában azt mondták, hogy egy 3 éves kislány tanulási szintjén van, ami jobb, mint gondoltuk. Persze borzasztóan aggódtunk, hogy a többi gyerek esetleg bántani fogja, de van egy saját oktatója, aki vigyáz rá, és Charlotte nem olyan törékeny, mint ahogy azt sokan gondolják” – mondta édesanyja, a 30 éves Emma Newman.

A kislány születésekor nem volt több 2 kilónál, és összesen 25 cm magas volt, ezért játékbaba ruhákba kellett öltöztetni. Anyja a kapucnis pulcsija zsebében hordta a kislányt, és hitelkártya méretű pelenkákat adott rá. Még most is kisebb, mint 70 cm, és még mindig babaruhákat kell hordania, sőt a család macskája is nagyobb nála. “Lehet, hogy úgy néz ki, mint egy játékbaba, de kemény fából faragták. Szeret a ház körül szaladgálni, és annak is örül, ha a levegőbe dobáljuk. Mikor az emberek először találkoznak vele, hozzá se mernek érni, mert félnek, hogy összetörik, pedig nagyon vagány, és egy pillanatra sem áll meg” – mondta Charlotte 15 éves nővére, Chloe. A kislány 26 éves apja, és 30 éves anyja nagyon bizakodóak a jövőt illetően. “Hihetetlen, hogy mikre képes. Mindig a legváratlanabb helyzetben képes meglepni az embert. Azt sem hittük volna, hogy eddig fog élni, vagy hogy képes lesz kapcsolatba lépni más emberekkel. Sokszor gondoltuk azt, hogy elveszíthetjük, de továbbra is boldogan él, és alig várjuk a következő éveket vele” – mondta a bizakodó édesanya, aki férjével együtt úgy érzi, azzal tesznek a legjobbat a kislánynak, hogy elengedik őt egy normális oktatási rendszerben működő iskolába.