Nem csak Magyarországon kaphatóak nem kívánatos mellékhatású fogyasztószerek, Angliában is. A Daily Mail azon nők történetét meséli el, akik súlyos betegek lettek a gyógyszerektől. Életkilátásaik rosszak.

Michelle Rumsey, mint a legtöbb nő, szeretett volna leadni néhány kilót. Rumsay nem volt kövér, 165 centijéhez 65 kiló társult, viszont zavarta a hasán lévő felesleg. Egy este a neten böngészett a megfelelő szer után kutatva, amikor talált egy fórumot, ahol az efedrin áldásos hatását elemezték.

Az efedrin képes felgyorsítani a metabolizmust, és segít a fogyásban. A 46 éves nő megrendelte a szert, de ennek tragikus következményei voltak. Rumsey elkezdte szedni az efedrint, ami négy évig tartó függőséget és súlyos szívbetegséget alakított ki nála.

A becslések szerint maximum 10 éve lehet hátra. “Dühös vagyok és szomorú, mert aláírtam a halálos ítéletemet. Soha nem gondoltam volna, hogy ezek a tabletták ilyen veszélyesek lehetnek.” Mellékhatásai ellenére az efedrin legális az Egyesült Királyságban. A náthára és influenzára ajánlott gyógyszer egyik hatása a testsúlycsökkentés. Fórumok százain a nők a jó hatásokat elemzik. Bár az orvosok nem szeretik használni Angliában, de a tengeren túlról könnyen hozzáférhető.

Dr. Ian Cambell, a Nemzeti Elhízás Fórum korábbi vezetője szerint számos reménykeltő gyógyszer tűnt fel az elmúlt években. “Azt javaslom, ne használják ezeket a szereket. Az egyetlen hatásos és biztonságos testsúlycsökkentő az orlistat. A többi szer nem hatékony, vagy túl rizikós a használatuk."

A 30 éves Michelle Saxmundhamból egészségesen élt, sokat sportolt, a lovaglás mellett rendszeresen futott, biciklizett, és hegyet mászott. Mindössze 53 kiló volt. Aztán találkozott Michael Harrowvennel, és lassan felhagyott az egészséges ételek fogyasztásával. A következő év májusára 6 kilót szedett magára. “Michael azt mondta, gyönyörű vagyok. De már 39 éves voltam, és 11 évvel idősebb, mint a kedvesem. Úgy akartam kinézni, mint a barátnője, és nem úgy, mint az anyja". Ezért kicsit keresgélt a neten, és találkozott az efedrinnel.

A természetes anyag hatásai megegyeznek az amfetaminéval, és nem úgy írták le, mint megfázás elleni szert, hanem fogyasztószerként aposztrofálták. A hatások közt szerepelt a vérnyomás megemelkedése, nyugtalanság, álmatlanság. A szer veszélyessége nem ismeretlen az orvosok előtt. “Szeretnénk vénykötelessé tenni a terméket” – nyilatkozta dr. Cambell. Michelle nem tudta, hogy az efedrin Nagy-Britanniában is elérhető, így egy kanadai gyártótól rendelt 50 tablettát 12 fontért (4200 Ft). Azután minden hónapban vásárolt 2 dobozzal a termékből.

“Most már tudom, hogy illegális volt, de nem gondoltam volna, hogy veszélyes is. Michael nem támogatta az ötletemet, de elszánt voltam, hogy lefogyjak” – nyilatkozta. Napi 2 tablettát vett be, és ennek hatására három hét alatt 3 kilót fogyott. Augusztusban már csak 50 kiló volt, és 8-as méretet kezdett hordani. “Kihagytam a reggelit és a vacsorát, és csak egy kis sült krumplit ettem egy kis sajttal kora délután. Michael azt mondta, túl sovány vagyok, de én élveztem, hogy újra vékony vagyok. A tablettáktól nem voltam éhes, és rájöttem, hogy ha abbahagyom a fogyasztásukat, akkor visszajönnek rám a kilók. 2008-ban a pár szakított, de a gyógyszerfüggőség folytatódott. Két évvel később kezdte érezni a mellékhatásokat. “Miután bevettem a szert, a szoba elmosódott körülöttem. A szívem erősen vert, ami 10 perccel később jobb lett, de nagyon ijesztő volt. Kidobtam a gyógyszereket, mert azt gondoltam, ez okozza a tüneteimet." Bár abbahagyta a tabletták szedését, nem hízott vissza a lány. “A semmiért adtam ki havi 12 fontot”.

Aztán összejött Mark Malsterrel, és elkezdtek randizni. Együtt jártak bringázni, egészen addig, míg Michellre mellkasi fájdalmak nem törtek rá. “A következő hetekben a levegő után kapkodtam, és egy hónapon belül nem tudtam úgy felmenni a lépcsőn, hogy ne fulladjak. 2011-ben Michellet egy szív- és tüdőbetegségre szakosodott kórházba küldték kivizsgálásra. Szeptemberen pulmonáris hipertóniát állapítottak meg nála. (A pulmonális hipertónia esetén a tüdőben szűkülnek az erek, és emelkedik a vérnyomás, ami akár az ötszöröse is lehet a normálisnak. A betegség 3 év alatt halált okozhat).

Az efedrin leszűkítette a tüdő ereit, és az orvos elmondása szerint a szív túl nagy nyomásnak van kitéve, amit nem fog sokáig elviselni. Ezért is tilos hosszú ideig vagy magas dózisban szedni a szert. Michell hétfajta gyógyszert kapott. Vérhigítót, értágítót, és más szereket, melyek segítenek a tüdőnek, hogy jól működjön. Ha ezek a szerek nem használnak – az orvosok sem tudják, meddig lesz hatásos a koktél  –  egy csövet kell a szívébe helyezni, ami olyan szerek beadását segíti, melyek hozzájárulnak a szív egészséges működéséhez. Az életkilátása mindössze 10 év.

“Nem tudtam abbahagyni a sírást, amikor kiderült, hogy mi a baj. Arra a sok élményre gondolok, amit nem élhetek majd át, és a borzalmas halálra, ágyhoz kötve és megfulladva. Mark támogat, de mindketten le vagyunk sújtva.” Michelle abbahagyta a lovardai munkát, és már egy rövid séta is kimeríti. “Dühös vagyok magamra. Senki nem kényszerített, hogy ezt műveljem.” 2006-ban az Egyesült Királyságban piacra került az Acomplia nevű szer, mely rimonabant hatóanyagot tartalmaz. Ez a gyógyszer blokkolja azon receptorok működését, melyek az éhségérzetért felelősek. Az orvosok előszeretettel írták fel, ám két évvel később betiltották, mert a gyógyszer mellékhatásai sokrétűek voltak, többek közt az öngyilkossági késztetés.

Ekkor került előtérbe a sibutramin, ami a szerotoninszintre hat, és szintén az éhségérzetet iktatja ki. A gyógyszerről később kiderült, hogy szívbetegséget okoz, nyugtalanságot, depressziót, és álmatlanságot. A szert betiltották. Azóta az egyetlen orvosok által felírható szer az orlistat tartalmú Alli kapszula lett, mely a zsír felszívódását akadályozza meg a szervezetben. “A gyógyszer hatásos, és bár kellemetlen mellékhatásai vannak, ezek veszélytelenek.

Magyarországi szabályozás

A cikkben említett efedrin hatóanyagként az Országos Gyógyszerészeti Intézet adatbázisa alapján hét gyógyszerben van jelen. A gyógyszerek vénykötelesek. Az Acomplia szert centralizáltan törölték a törzskönyvből, a forgalmazása megszűnt. Az orlistat hatóanyagú készítmények vényköteles és szabadforgalmú szerként is elérhetők.