Hétfőn kezdődött Bordeaux-ban annak a Thierry Tillynek a tárgyalása, aki egy francia nemesi családnál dolgozott, és teljesen meghülyítette őket. Nyolc év alatt 4,5 millió eurót szedett ki a családból, mindenre rávette a tagokat, 11 embert úgy manipulált, hogy a mai napig sem értik, hogy tehették meg a sok képtelen dolgot, amit Tilly kért tőlük.

A Monflanquini guru, így hívják a 48 éves Thierry Tillyt, aki egy Dél-Franciaországban, Monflanquinben élő nemesi családot manipulált éveken át úgy, hogy nyolc év alatt 4,5 millió eurót (kb. 1,2 milliárd forintot) szedett ki a tagokból.

A De Védrines-család tagjainak csak akkor esett le, hogy átverik őket, amikor már az egész család pánikban élt, Oxfordba menekült, és egy csomó pénzét a férfinak adta. Akkor az egyik családtag eszmélt, miután Tilly egy héten keresztül étlen-szomjan tartotta, kínozta, és szabadulása után feljelentette Tillyt, akit a rendőrök gyorsan elkaptak, a tárgyalása pedig most kezdődik – írja a 20 Minutes.

Nemzetközi segélyszervezet titkos, bérgyilkos ügynöke

A család életét megkeserítő szélhámos filmekbe illő sztorit hozott össze azalatt a 12 év alatt, amíg a család szolgálatában állt. Tillyt a család legidősebb nőtagja, Ghislaine De Védrines vette fel még 1997-ben takarítónak, mert ismerte Tilly szüleit, akik abban az iskolában tanítottak, ahol ő volt az igazgató. Valószínűleg ez az a lépés, amit a nő nagyon bán. A férfi ugyanis olyan képtelen hazugságokat nyomott le a család torkán, hogy nehéz elképzelni, hogyan lehetett ilyesmikre nemhogy egy, de 11 embert rávenni. Nem véletlenül kapta meg a Monflanquini guru nevet, bár néhány újság szerint az ördög jobban illene rá.

Az egész azzal kezdődött, hogy Tilly bogarat ültetett több családtag fülébe is, hogy úgy tudja, valamiféle misztikus szervezet végezni akar a teljes nemesi családdal, hogy megkaparintsa annak tetemes vagyonát – írja az Europe 1. Az igazi dömping 2001-ben kezdődött. Első lépésben elérte, hogy a család legtöbb tagja visszaköltözzön a monflanquini családi birtokra, valamint sikerült elüldöznie Ghislaine De Védrines férjét. Erre azért volt szükség, mert ő volt az egyetlen nehezen átverhető személy a családban, egyébként is eléggé gyanakvó újságíró. Így Tilly közelében volt az összes személy, akit manipulálni akart.

“Volt egy összeesküvés-elmélete a családról és a család pénzéről. Egy gazdag, jó hírnevű, neves család vagyunk. Szükség volt valakire, aki védelmezi a pénzünket” – mondta az Europe 1-nek a férfit felfogadó nő, Ghislaine De Védrines.


Le procès des "reclus de Monflanquin" s'ouvre ce... by BFMTV

A következő lépése az volt, hogy felfedte a család előtt a valódi identitását. Persze, nyilván egy kamuidentitásról volt szó. Azt mondta, hogy egy kanadai, nemzetközi humanitárius szervezet embere, és többek között az a feladata, hogy megvédje a családot attól, hogy kiírtsák. Ezt úgy tudja elérni, hogy a család ad neki pénzt, ő pedig a kollégáival feltérképezi, hogy pontosan kik akarnak végezni a családdal, és leszámol velük.

A család valószínűleg egy idő, és néhány gurigányi euró kifizetése után érezhette, hogy Tilly mégsem egy kanadai humanitárius kivégzőosztag embere, ezért a férfi az évek alatt még egyszer felfedte a valódi identitását. Ekkor arról győzte meg a családot, hogy egy, a NATO által működtetett titkos szervezet titkosügynöke, és ilyen minőségében szeretne jó pénzért végezni azzal a bandával, ami a De Védrines-család életét szeretné kioltani. Közben azt is elérte, hogy a De Védrinesek a kastélyukat elhagyva Oxfordba költözzenek, és végleg elvágják magukat a viszonylag objektív külvilágtól.

Rettegésben éltek, és csak Tillyn keresztül megszűrve jutottak információkhoz. “Félelmetes világot hozott létre körülöttünk. Mindenkitől, minden zajtól rettegtünk, bárkitől, aki megfordult a környékünkön. Paranoiásak lettünk, pedig erről akkor nem is tudtunk. A külvilág nagyon ellenségesnek tűnt” – mesélt Ghislaine De Védrines a világról, amit a manipulatív férfi a család köré épített.

Kínozta, rettegésben tartotta a családot

A férfi valószínűleg elbízta magát, és 2009-ben lebukott. Az egyik családtagot, Christine De Védrinest arra kötelezte, hogy egy héten keresztül üljön egy pincében egy bárszéken élelem és alvás nélkül, hogy elárulja egy titkos családi kincs hollétét. Miután Christine de De Védrines kiszabadult, elment az oxfordi rendőrségre feljelentést tenni. Ezután nem sokkal elfogták Tillyt.

A család azóta sem érti, hogyan verték át ennyire a tagokat. “Minden nap felteszem magamnak a kérdést: nem tudom, hogyan estem bele a csapdájába, de az biztos, hogy beleestem” – mondta az Europe 1-nek Ghislaine De Védrines. Tilly annyira összezavarta a családot, hogy miután a rendőrök letartóztatták, több családtaghoz pszichiátert kellett kirendelni, hogy meggyőzzék őket, igazából senki sem akar végezni a családdal.

Tillynek mindössze egy társa volt, a 65 éves Jacques Gonzalez, akit Tilly mentoraként emlegetnek. Ő volt az a titokzatos férfi, akivel Tilly kapcsolatban állt a kitalált szervezeteinél, valamint ő gyűjtötte be a család által a különféle bankszámlákra utalt pénzeket. Nem is kellett több ember az akcióhoz, mert Tilly olyan ügyesen mozgatta a szálakat, hogy a családtagok is az ő malmára hajtották a vizet. “Időröl időre, többé-kevésbé mindenki fellázadt a dolgok ellen. De a többiek megtették a szükséges dolgokat, hogy a lázadókat visszatereljék a “helyes útra”. Magunkat béklyóztuk meg, egymásra figyeltünk” – mondta Ghislaine De Védrines Tilly módszereiről.

Tilly és Gonzalez akár tíz év börtönbüntetésre számíthat. Tilly a tárgyalás első napján végig mosolygott, udvarias volt, pedig csalással, kínzással, emberrablással is vádolják többek között. A családból kiszedett pénzről nem sokat tudni, csak annyit, hogy három generáció vagyona volt, ékszerek, ezüstök, bútorok, mindenféle dolog. A család állítása szerint teljesen elszegényedett.

Tilly nem vallotta magát bűnösnek, tartotta magát a sztorijához, hogy tényleg voltak valakik, akik meg akarták ölni a családot, és megszerezni a család teljes vagyonát. Könnyen lehet, hogy ezek a valakik ő voltak és a társa, és végülis elérték a céljukat. A család ügyvédje szerint viszont egy közönséges csalóról van szó, aki a végletekig végigvitte a tervét. Tilly ügyvédje természetesen nem így látta a dolgot az első tárgyalási nap után, szerinte elsősorban tisztázni kell egy pár dolgot, hogy megszűnjön védence körül a nagy médiafelhajtás. Különösen, hogy nem is biztos, hogy Tilly volt a legnagyobb manipulátor a történetben, könnyen lehet, hogy Gonzalezről kiderül a tárgyalás végére, hogy ő mozgatta Tillyt is.