Taron Pounds júliusban egy oklahomai családi eseményen elvesztette arca bal felét, amikor egy tűzíjátékrakéta az arcába robbant. Három hétig kómában feküdt, de a napokban egy 22 órás műtéten új arcot faragtak neki az orvosok.

A 22 éves jazzgitáros, Taron Pounds felelt július 7-én egy rokona esküvőjén a tűzijátékért. Amikor kellett, meggyújtotta az egyik rakétát, a rokonok pedig azt látták pár másodperccel később, hogy a rakéta a földön felrobban – írja a Daily Mail. “Nem ismertem fel. Teljesen leszakadt az arca, eltűnt a bal fele. Az arca bal oldala kifordult, darabok hiányoztak belőle. Szó szerint a tetoválása alapján azonosítottam a fiam” – mondta a lapnak a fiú anyja, Tammy Cauthron.

“Ez minden szülő rémálma, látni, hogy a gyerekünk ennyire megsérül. Mit csinálnak az apák? Megjavítják a dolgokat, de ezt apa nem tudta megjavítani” – mondta Pounds nevelőapja, David Cauthron.

Amikor a fiút kórházba szállították, az orvosok azt sem tudták megállapítani, hogy pontosan hol kezdődik az orrürege, annyire szétroncsolódott az arca. Sérült a szeme, az orra, a nyaka, a mellkasa, az arccsontja. Annyi csont sérült meg, hogy a megmaradt bőre nem tudott volna min megtapadni. Ezért az orvosok egy hónapnyi intenzíven kezelés után, amiben volt három hét mesterséges kóma is, úgy döntöttek, megpróbálják rekonstruálni a fiú arcát.

“Taron nagyon sok csontot és szövetet vesztett. Különösen a bal szeme körül hiányoznak csontok, az orrából és a szájpadlásából. A lábából tudtunk bőr- és csontdarabokat kiemelni, ahogy ereket is, amikkel életben tudjuk tartani a bőrt, és ezekkel fogjuk újjáépíteni az arcát” – mondta a műtét orvosi csoportját vezető orvos, Trinitia Cannon.

A műtétet múlt hét pénteken hajtották végre, összese 22 órán keresztül tartott, két orvoscsoport dolgozott a fiún. Az orvosok a nagy műtétet megeleőzően több, kisebb beavatkozást is végrehajtottak, hogy helyrehozzák Pounds állát és a száját belülről, amennyire tudták. A nagy bevatkozás sikeres volt, de a bal szemével még nem lát, és nem tudni, hogy visszanyeri-e valaha a látását azzal a szemével.

Néhány hónap múlva egy újabb, akkor már főleg kozmetikai helyreállító műtét vár még rá, de az arca sosem lesz pont olyan, mint a baleset előtt. “Taron elfogadta, hogy nem lesz olyan, mint amilyen előtte volt a képen, sem kívül, sem belül. Megváltozott. Az egész család számára az életet alapvetően megváltoztató esemény ez. Taron számára ez fizikai, érzelmi és mentális változás. Nagyon sok dolog változik. Ami jó, hogy tudom, hogy sokkal erősebb ember lett ettől” – mondta a fiú anyja.

A család még mindig nem tudja, hogy pontosan mi történt az esküvőn, csak füstöt láttak, és tudták, hogy valami baj történt.