Az angol orvosok szerint legalább akkora botrány lesz az ellenőrizetlen anyagok használata miatt, mint amikor kiderült, hogy mit rejtenek a francia PIP implantátumok.

Nemrégiben még a PIP implantátumok miatt állt a bál, de máris új veszélyeket látnak a kozmetikai ipar egyes szereplői. Vezető sebészek szerint a ráncfeltöltés legalább annyi veszélyt rejt magában, mint a nem megfelelő implantátumok – írja a Mail Online.

A plasztikai sebészek arra figyelmeztetnek, hogy az új bomba a ráncfeltöltők piacán fog robbanni, ugyanis szabályozás nincs. A fél nap alatt elvégezhető tanfolyam után bárki szurkálhatja a vendégeit. Ezek a gélszerű anyagok kisimítják a kisebb ráncokat és feszesítik az arcot.

A kezelésenként 250 fontba (88000 Ft) kerülő beavatkozást nem csak a kozmetikákban lehet igénybe venni, az interneten is megvásárolhatóak, és egy részletes használati mutató segítségével bárki beadhatja magának. Az Egyesült Államokban a szabályozás hétféle termék használatát engedélyezte, Angliában jelenleg 150 félét lehet kapni legálisan, mindenféle ellenőrzés nélkül.

Nigel Mercer, a Brit Plasztikai Sebészek Szervezetének korábbi elnöke szerint a ráncfeltöltés évről évre terjed, és egy 2009-es tanulmány szerint a plasztikai sebészek négyből egy esetben találkoztak elrontott kezeléssel.

Étolaj-injekciókkal plasztikázta magát

A koreai Hang Mioku húsz éve plasztikaiműtét-függő, és amikor az orvosok már nem voltak hajlandóak tovább operálni, házilag végzett magán arcfeltöltést. Mikor pedig elfogyott a szilikonja, átállt az étolajra, amitól a feje többszörösére puffadt.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a ráncfeltöltő anyagok fognak akkora egészségügyi problémát okozni, mint korábban a PIP implantátumok. A francia cég által gyártott implantátumokat az egész világon használták, egészen addig, míg kiderült, hogy nem orvosi minőségű szilikont tettek bele.

“A bomba ketyeg. Reméljük, hogy ezeket az anyagokat a jövőben csak orvosok használhatják. Találkoztunk olyan esetekkel, amikor a beadott szerek a bőr alatt csomóba gyűltek össze, és ezeket csak kimetszéssel lehetett eltávolítani, így viszont hegek maradtak az arcon. Az is előfordulhat, hogy valaki megvakul, ha a szeméhez túl közel adják be a szert. Vannak megbízható gyártók, de akár Kínából is rendelhetőek online ilyen termékek. Fogalmunk sincs, hogy ezek mit tartalmaznak” – adott hangot aggodalmának Mercel.

"A legtöbb szerben olyan hatóanyagok találhatóak, melyek a szervezetben is jelen vannak, mint például a hyaluronsav vagy a kollagén, de azt nem tudjuk, mi mindent tartalmaznak még ezek a zselék." A szövetség egy 12 pontos javaslatot tett a Reklámfelügyelet számára, melyben azt kérik, hogy tiltsák be azokat a reklámokat, melyek a 18 éven aluliakat szólítják meg, vagy hírességekkel reklámoznak. A szövetség elnöke, Fazel Fatah az éves rendezvényükön elmondta, hogy egyes szolgáltatók kihasználják azokat az embereket, akik pszichés okokból vállalkoznak a plasztikai sebészeti beavatkozásra, ami teljesen etikátlan.

Magyarországon az injekciós kezelések alkalmazása orvosi diplomához kötött.