A dorogi iskolában három kiskorú diákot fogott el a rendőrség, egyikük herbál füstölőt próbált eladni a társainak. A füstölő, herbál illatosító értékesítési neveken ismert szintetikus kannabiszt a postások szállítják. Az interneten, utánvéttel megrendelt csomagokról onnan tudják a postások, mit tartalmaz, hogy gyanús, mennyire nagyon várják az esetenként 20-30-50 000 Ft értékű csomagokat az ajtót nyitók. A fogyasztók körében szintifűként emlegetett szer kiszámíthatatlan hatású, a hatóanyagok sokszor eltérőek még az azonos márkájú, azonos csomagolású szerekben is.

Herbál füstőlőt próbált eladni társának két kiskorú gyerek a dorogi iskolában - írja a Kisalföld. A kábítószeres cigiről a szülők értesítették az iskolát, a rendőrség másnap elfogott három kiskorút. A két gyermekkorúval szemben nem indított eljárást a rendőrség. A kérdés az, hogyan juthattak a kiskorúak a szintetikus szerhez, a válasz pedig az, úgy, mint bármi máshoz, amit az internetről rendelnek.

Gyanús, hogy nagyon várják az utánvétes csomagot

„Mi visszük ki a csomagokat. Az a gyanús, hogy nagyon várják, és hát olyanok nyitnak ajtót, akiken látszik. Húsz-harminc-ötvenezres csomagokat viszünk, hogy mit csinálnak vele, szúrják, lövik-e vagy szívják, nem tudom“ – nyilatkozta a Velvetnek az egyik kisvárosi postás. A férfi elmondása szerint nem tudnak mit tenni, mivel postások, az internetről rendelt csomagokat ki kell szállítaniuk a lakcímekre. „Ez valami gyógynövényszerű cucc, tealevélre hasonlít, és szúrós a szaga“  – tette hozzá a postás. A környékbeliektől a Velvet megtudta, a legtöbb lakást a lakótelepen bérlik a drogfogyasztók, akik nem sokáig maradnak egy helyen, vagy mert nem tudják fizetni a lakbért, vagy mert szándékosan folyamatos mozgásban vannak.

A féllegális internetes shopok oldalairól – ezekből rengeteg van – a beszerzés egyszerű, bárkiből, akárhányéves is, könnyen lehet díler. A fogyasztók tapasztalatai eltérőek. „Csak óvatosan ezzel a herbálnak nevezett szarral. Mostanában párat próbáltam, soha nem tudhatod mire számíts. És van, hogy megöl“  – írta a Daath.hun az egyik kommentelő 2012. augusztus 10-én. Egy másik kommentelő szerint a herbál hatása hasonló a fűhöz.  „Olyan hatása van, mint a rendes fűnek, bár nem tartott annnyi ideig. Sajnos erre senki sem tudja, pontosan mi ez, mindenki csak herbálnak ismeri." Többfajta herbált lehet rendelni, Spice Alien, Spice Green, Spice Kinget például most is, holott Amerikában már negyven államban betiltották: több halálesetet okozott. Minél nagyobb a rendelt mennyiség, annál olcsóbb a gramm ára. 3-5 g rendelésénél 1100-2000 Ft egy gramm herbál, 250-500 g rendelésénél a gramm ára 250-650 Ft. Négy gramm herbállal a rendszeres fogyasztók két hétig húzzák, azonban van aki szerint egyáltalán nem éri meg az árát. „Egyszer szívtam valami erősebb szintetikus füvet, és egyrészt teljesen megcsinálta az egész társaságot (volt herkás, és évtizedek óta szívó is volt, szóval nem kezdők) másrészt nem annyival olcsóbb, mint amennyivel szarabb. Egyrészt nem olyan jól kezelhető, mert több ideig tart a hatása, mint a sima fűé, másrészt nem tudod pontosan, hogy miből van, milyenek lehetnek a hosszú távú hatásai. A fű azért biztonságos, mert sok évtizednyi kutatási eredmény van róla  szóval csak azért, mert mondjuk fele annyiba kerül mint a fű, nem éri meg áttértni rá" – mondta el saját élményét a Velvetnek a 31 éves Tamás. Még a régi motorosnak számító fogyasztók sem tudják, mekkora kockázatot vállalnak, egyáltalán nem tájékozottak, csak a tapasztalatokból következtethetnek, mliyen hatással lehet rájuk az új, módosított szintetikus adalékanyag.

A fogyasztók nem tudják, milyen szintiadalékot tartalmaz

„Még egy kérdés, de ezt csak kíváncsiságból: a mostani webshopokban kapható herbálfüvek vajon milyen szintiadalékot tartalmazhatnak? Valaki próbálgatta mostanában? Mert gondolom a C-lista miatt a régi adalékok ki lettek lőve. Én még a jwh-nál próbálgattam néha, de amikor jött az az AM nemtudommicsoda akkor abbahagytam, mert elég sok volt a negatív élménybeszámoló. Zen diamondot vettem annó, de gondolom abban jwh volt amikor még nem volt C-listás. Próbálta valaki mostanában?" – írja a fórumoldalon júliusban kommentelő szerhasználó.

Azt, hogy mi váltja ki az egyébként szerecsendióból, guaranából, Kola dióból, macskagyökérből és fahéjból álló szerben a fűszíváshoz hasonló hatást, csak 2008-ban derült ki egy frankfurti gyógyszercégnek köszönhetően – a herbál 2006-ban került forgalomba. A Spice egyik típusának mintáiban a JWH-018-at találtak, ami nagyon hasonló hatású, mint a THC. A használók arról számoltak be, hogy a JWH-018-ból, ami a mesterséges kannabiszok alapanyaga, és amit fájdalomcsillapítónak készítettek eredetileg, nagyon kevés is elég. Nyugtalanságot, görcsöket, rohamokat is okozhat. Tapasztalatlan felhasználóknál pánikroham is jelentkezhet, rendszeres használók mentálisan instabillá válnak. Az évek során a JWH-018-at később a JWH-022-vel helyettesítették, majd a JWH más variánsaival, ez így ment egészen 2011 őszéig. A számos országban betiltott JWH helyett AM-1220, AM-220 kerül a herbálfűbe. Ráadásul kiskereskedelmi forgalomba gyakran eltérő hatóanyagú, azonban azonos márkájú, azonos csomagolású szerek kerülnek: Smoke XXX, Jamaican Gold. A masszív fogyasztók egyetlen tájékozódási lehetősége a szintifüvek hatásáról az, ha fórumokon megosztják a tapasztalataikat. A szer nem veszélytelen, kiszámíthatatlan a hatása, ráadásul a tesztek sem mutatják ki, nehéz toxikológiailag azonosítani. A herbál füstölő, illatosító értékesítési álneveken kapható.

„Népszerű szer, főleg azért, mert ma már vannak olyanok, amik nincsenek rajta a C-listán. Akiknél rosszul sül el a történet, hányinger, pánikroham, szapora szívverés jelentkezhet, de ez nem a toxikológia kihívása, meghalni nem lehet. Abba azonban meg lehet halni, hogy olyan környezeti ingerekkel találkozik az illető, ami nem várt reakciókat ad, kiugrik például az ablakon. Nem maga közvetletnül a szer okozza a bajt, hanem a másodlagos dolgok, amik a szer fogyasztásával együtt járhatnak" - nyilatkozta a Velvetnek Zacher Gábor toxikológus. A Kékpont Drogkonzultációs Központ és Drogambulanciai Alapítvány munkatársai két-három évvel ezelőtt találkoztak a szintetius kannabisz származékok használatával. „Akkor ez a marihuána helyett jelent meg. Azért volt népszerű, mert elérhető volt, nem tiltották. A hatását tekintve hasonló a marihuána hatásához, erőteljes punnyasztó, nyugalomérzetet adó hatása van, ami adott esetben erősebb is mint a marihuánának. Hogy milyen vegyületet szívnak el, azt nem tudni, ugyanazon név alatt futhatnak különböző hatásfokú vegyületek. Az árus se tudja, mit ad el. A lelki függőség kialakulása a kockázat, a szer elhagyását követően lelki megvonásos tünetetek, ingerlékenység, nyugtalanság, alvászavarok léphetnek fel. Enyhe vagy középsúlyos depressziósnak mondható állapotok is lehetnek, de ez változó. A lelki függőséghez a sóvárgás érzete társul" - nyilatkozta Lencse Menyhért.

A Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet Szerves Kémiai Analitikai Szakértői Osztály 2011 decemberi jelentése szerint évente 18 új hatóanyag kerül forgalomba. Az újabb és újabb anyagok gyors ütemben jelennek meg, ráadásul a hatóságok nehezen tudják ezeket azonosítani. Az új hatóanyagok előállítása nem esik korlátozás alá, ahogy a kereskedés és a tartás sem. Ha egy-egy hatóanyag C-listára kerül, azaz betiltják, szintetikus módon előállítanak egy újat, egy-egy molekula hozzáadásával vagy módosításával. Így létrehoznak egy új, módosított drogot. Az interneten a tiltás nem észlelhető, a herbált például, aminek még egy bizonyos márkán belül is számos szintetikus hatóanyaga lehet, füstölő és illatosító értékesítési álnéven kínálják.