A BAZ megyei rendőrség új bűnmegelőzési kampányában a csoportosan elkövetett garázdaságra hívja fel a figyelmet. Mindezt úgy, hogy vízfestékes hatású plakátokat helyeznek ki a megye kocsmáiban. A megyei rendőrség nem most nyúl először a szürrealitáshoz a bűnmegelőzés során.

A Police.hu közleménye szerint most indul Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legújabb bűnmegelőzési program, aminek a célja, hogy csökkentsék a megyében a garázdaságok számát. Már a program neve is parádés, Geszti Péter is megnyalná egy ilyen kitalálása után mind a tíz ujját, talán még a Gringo Sztár szabadon választott dalszövegénél is fifikásabb.

Mivel a rendőrség és a BAZ megyei Bűnmegelőzési Alapítvány szerint a családok közötti konfliktusok kibontakozásának legfőbb helye a kocsma, a legfőbb okozója pedig az ital, ezért a program neve Ital-Vita-Vitalitás lett. Az ital is, a vita is érthető, a vitalitást viszont nem tudta megmagyarázni a rendőrség a közleményében, így arra gondolunk, hogy a szervezet szerint a kissé megfoghatatlan jelentéstartalmú vitalitást a kocsma és a közös iszogatás biztosítja az embereknek.

A program maga pedig egy plakát, és néhány figyelemfelkeltő gondolat, amivel például az iskolásokat ismertetik majd meg. Azt nem tudjuk, milyen lesz a kampány szöveges része, de a plakát annyira zseniális lett, hogy mi például, ha meglátnánk néhány pillanattal egy felfegyverkezve elkövetett csoportos garázdaság elkövetése előtt, bizonyára meghátrálnánk. A képeken ügyetlenül kifestett, életlen figurák bántják egymást egy tök üres kocsmában. A második ábrán egyértelműen az ingerhiányos környezet okozza a problémát, esetleg az, hogy valaki összetörte a piásüveget.

A harmadik ábrán nem az a lényeg, hogy az orvos szinte tökéletesen beleolvad a környezetébe, hanem az, hogy kiderül: a garázdaság után az ellátás költségei az elkövetőt terhelik, már csak ezért sem érdemes garázdálkodni. Az utolsó képből kiderül, hogy a dologért börtönt is lehet kapni, bár a képen látható három rabból kettő kifejezetten jól érzi magát a rácsok mögött, így ez a lehetőség máris nem olyan elrettentő.

„Bár a kampány címéből és a képi anyagból egyértelműen kiderül, hogy alkoholos befolyásoltság vezet a legtöbb ilyen esethez, valamiért ezt mégsem sikerül kimondani. A szövegeknél az ok-okozati összefüggések nem teljesen világosak, ugye a verekedés már önmagában súlyos bűncselekmény. Másrést nehéz szövegírói szemmel belekötni, hiszen ezek jogi megfogalmazások. A kicsit képeskönyves, storyboard stílusú megvalósítás valószínűleg a legolcsóbb megoldás volt, elképzelhető, hogy egy később készülő spot storyboardja, érdeklődve várjuk. Érdekes megfigyelni az apró, megmosolyogtató részleteket, ilyen első képen a pultos lány facepalmja, vagy a másodikon a kézenfekvő helyválasztás, a kocsma, a kaszával felfegyverkezett, atlétás alakokkal” – nyilatkozta a Velvetnek egy ismert magyar reklámügynökség art director-szövegíró párosa, akik nem tudják, hogy egy heves vita közben ki tanulmányozza majd ezeket a rajzokat.

A plakátot a miskolci Visual Press készítette. A cégnek nagy gyakorlata van már abban, hogy a BAZ megyei rendőrségnek dolgozik, korábban uzsorakamat elleni naptárat, plakátot valamint fiatalkorú bűnözésről szóló naptárat is készítettek a rendőrség számára, ugyanebben a szürreális stílusban.

A képeket a Visual Press és a Bűnmegelőzési Alapítvány alakította ki közösen, ahogy tették azt az elmúlt években is. Akármennyire is mulatságosnak tűnnek elsőre a plakátok, az alapítványban azt tapasztalták, hogy ezek a típusú válnak be a legjobban.

"A 2009-es közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak matrica ma már szinte minden kórházban ott van" – mondta az alapítvány vezetője. A matricát azután találták ki, hogy több kórházból azt hallották, hogy a valamiért elégedetlenkedő betegek leköpdösik, megrugdossák az orvosokat ápolókat, annak ellenére, hogy feliratok figyelmeztették az embereket arra, hogy ilyet tenni bűncselekmény. Ekkor találta ki az alapítvány, hogy rajzokkal hívják fel a figyelmet arra, hogyan kell helyesen viselkedni a kórházakban. A plakát akkora siker lett, hogy ma már a legtöbb BAZ megyei kórház folyosója végig van vele plakátolva.

"Nagyon sok a funkcionális, vagy teljesen analfabéta bűnelkövető, akiknél a plakátos módszer nagyon jól működik. Az első, az uzsorakamat elleni matrica volt, ami hatalmas sikert aratott" – mondták az alapítványnál. Sőt, úgy vélik, hogy ez a matrica is komoly szerepet játszott abban, az uzsora önálló tényállás a büntetőjogban.

A mostani plakátok azért készültek, mert azt vették észre, hogy a megyében nagyon megnőtt a garázdaságok, különösen a csoportosan elkövetett garázdaságok száma az elmúlt két évben. Jellemző, hogy egy hétvégén 4-5 ilyen eset is történik. Az alapítvány húsvét óta foglalkozott a problémával, most indult el a kész kampány, amelynek első eleme a plakát. De majd az iskolai figyelemfelkeltés részeként például külön matematika órát kapnak majd a diákok, ahol azt vizsgálják majd, hogy ha a családfő nem követi el a garázdaságot, akkor mennyit spórolhattak volna, és hogy abból mennyi időt tudtak volna a Balatonnál tölteni nyáron. A program neve, az Ital-Vita-Vitalitás névhez méltóan frappáns lesz: Pofonegyszerű számtan.

Az alapítvány nagyon elégedett a matricás, piktogramos, plakátos módszerrel, tapasztalataik szerint a kórházakban például szinte teljesen megszűnt a nővérek és orvosok leköpése, megrugdosása, amióta ennek helytelenségére figyelmeztető matricák vannak a folyosókon.