Napokon belül megnyílik a Leopold Múzeum Nackte Männer című tárlata, amelyet egy gigantikus pucér szoborral népszerűsítenek. Az ő férfiasságát biztosan nem takarják el, nem úgy, mint a kiállítás poszterein pózoló csupasz modellekét.

Egy óriási meztelen férfiról készült alkotással hirdeti magát Bécsben a Leopold Múzeum Nackte Männer (Pucér férfiak) című tárlata, amelyet október tizenkilencedikétől január tizennyolcadikáig lehet megtekinteni az osztrák fővárosban. A meztelen emberi testekkel foglalkozó kiállításokon főleg csupasz nőket tekinthettek meg az érdeklődők, és a férfiak háttérbe szorultak, ezért jött létre ez a tárlat.

A bemutatkozó szöveg szerint a felvilágosodás korától a napjainkig tartó időszakot öleli fel, de azért ad egy kis kitekintést az ókorba és a reneszánszba is. Olyan ismert művészek alkotásait lehet megtekinteni, mint például Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Paul Cézanne, Auguste Rodin, Gustav Klimt, Edvard Munch, Giovanni Giacometti, Egon Schiele, Maria Lassnig, Andy Warhol, Alfred Hrdlicka, Günter Brus, Robert Mapplethorpe, Keith Haring, Heimo Zobernig

Az Austrian Times információi szerint a tárlatot több száz óriásplakáttal is népszerűsítették, ám kénytelenek voltak eltakarni a fotókon pózoló három pucér focistát. A Vive La France című mű miatt ugyanis több száz panasz érkezett, az egyik helyi lakos azzal fenyegetőzött, hogy maga festi le a modellek férfiasságát. „Mivel nincsenek izgalmi állapotban, úgy gondoltuk, hogy nem zavar majd senkit” – nyilatkozta a múzeum szóvivője, aki hozzátette, tiszteletben tartják az emberek akaratát.

Ez nem jelenti viszont azt, hogy hasonló sors várna a képen is látható Mr. Big névre keresztelt szoborra a bejárat előtt, az őr farka körül bátran bóklászhatnak a gyerekek. A salzburgi illetőségű Ilse Haider művét egyébként a kifogásolt poszterekkel egy időben mutatták be.