Robbie Middletont tavaly vitte el a bőrrák, amit az okozott, hogy egy 13 éves fiú felgyújtotta őt 1998-ban. A szövődményekbe belehaló, felgyújtása idején a nyolcadik születésnapját ünneplő Middleton azt is elárulta 13 évvel később, hogy egy Don Collins nevű fiú meg is erőszakolta őt. A család már nyert egy polgári pert rekord kártérítéssel, Collinst most azonban büntetőjogilag is felelősségre vonhatják gyilkosság vádjával.

Leírhatatlan borzalmakat élt át egy amerikai fiú 1998-ban: Robbie Middletont egy fához kötözték és felgyújtották. A teste 99 százaléka megégett, harmadfokú égési sérülései miatt senki sem hitte, hogy 13 évvel később még életben lesz. Kétszáz műtét és végeláthatatlan kezeléssorozat után, nem sokkal 21. születésnapja előtt az égési sebek miatt kialakult rákban halt meg. Halálos ágyán hosszú hallgatás után azonban megnevezte gyilkosát – írja a Daily Mail.

Halálos ágyán készíttetett egy 17 perces videót, amiben kimondta az őt a texasi Splendorában felgyújtó férfi, Don Collins nevét. Collins akkoriban 13 éves volt, és Middleton szerint két héttel a felgyújtása előtt meg is erőszakolta őt. A brutális gyilkossági kísérlet oka valószínűleg az volt, hogy el akarta hallgattatni áldozatát. A most 27 éves, elítélt szexuális bűnöző Collinsnak így egy gyilkossági váddal is szembe kell néznie.

A fába égett sziluett

Az évekkel ezelőtti nemi erőszakról azt mondta a videóban, hogy az idősebb fiú lefogta egy elhagyatott ösvényen, gázt fújt az arcába, majd megerőszakolta. Erről nem mert beszélni évekig senkinek. Otthonához közel történt a fához kötözés és a lángra lobbantás is. Édesanyja később azt mondta, nem akart hinni a szemének, amikor meglátta a fiát: a haja le volt égve, a bőre lógott a lábáns és a fa, amihez Collins hozzákötözte a fiút, megőrizte testének körvonalait.

Collinst a sok ellentmondásra hivatkozva nem vette őrizetbe a rendőrség, pedig ő volt az egyetlen ember, aki a környéken volt az adott időpontban. 2001-ben aztán lecsukták, mert 16 évesen újra megtámadott egy nyolcéves fiút. Közben Middleton a fél életét a galvestoni kórház égési osztályán töltötte, de a sok műtétnek hála lassan újra elkezdhette a gyerekek életét élni. Kialakulő bőrrákja végül 2011 áprilisában vitte el. Az orvosszakértő megállapította, hogy halála gyilkosság következménye, mivel felgyújtásának szövődménye lett a rák.

Collins ellen egy polgári pert már megnyertek a Middleton-szülők, akiknek az amerikai történelem legnagyobb összegű kártérítését, 150 milliárd dollárt (32 billió forintot) ítélt tavaly a bíróság. Persze az ügyész is elmondta, ebből valószínűleg egy centet sem fognak látni, az összegnek szimbolikus jelentősége van.