Sikeres volt az első dél-ázsiai melegolimpia, amit Nepálban, egy olyan országban rendeztek, ahol néhány évvel ezelőtt még megverték és letartóztatták a melegeket. A versenyzők szerint önbizalomnövelő egy ilyen megmérettetésen elindulni.

1500 néző éljenzett a katmandui Dasrath Stadionban az első dél-ázsiai melegolimpia indulóinak, akik színes zászlókat lengetve vonultak fel a versenysorozat végén – írja a Taipei Times. A sikeres játékokat egy transznemű szépségversennyel zárták, ahova mindenki a legszebb ruhájában, legszebb sminkjében érkezett.

A Taipei Times beszámolója szerint az esemény békésen, minden probléma nélkül zajlott le, pedig 2006-ben Nepálban még üldözték a melegeket, az utcán megverték, letartóztatták őket. Aztán 2007-ben elfogadták azt a törvényt, ami megszünteti a melegek diszkriminációját, öt évvel később pedig már sikeres melegolimpiát tartottak az országban.

„Megnőtt az önbizalmam azután, hogy elindultam a játékokon” – mondta a lapnak a 29 éves Bakti Shah, aki a focitornán vett részt. Az ország, úgy tűnik, nagyon jól halad a melegek elfogadásához vezető úton. Rendszeresen rendeznek melegeknek szépségversenyeket, meleg büszkeség menete is volt már több városban, köztük Katmanduban is. És idén év elején az ország első, nemváltó műtétén átesett fiúját is elfogadták. Egy kamaszkorú fiú Thaiföldön volt nemváltó műtéten, ahonnan hazatérhetett családjához, mert a családja visszafogadta. Nagy szó ez ahhoz képest, hogy pár éve az országban üldözték a melegeket és a szexuális kisebbségekhez tartozókat.

„Szerintem jó, hogy összegyűltek itt erre a versenyre. Diszkrimináció nélkül, ugyanazokkal a jogokkal kellene illetni őket. Ők is emberek, mint mi” – mondta egy 24 éves főiskolai diák.

Idén egyébként júniusban Budapesten volt a fenti eseményhez hasonlítható európai sportversenysorozat, a EuroGames. Cikkünket-fotóinkat itt találja.