Barátilag adományozott spermát egy leszbikus párnak egy meleg férfi, 13 éve után azonban levelet kapott a Gyermekvédelmi Hivataltól, hogy gyerektartást kell fizetnie. A két nő azóta szakított egymással, és az anya most anyagi támogatásra szorul, a meleg férfi azonban nem tud és nem is akar fizetni, mert úgy érzi, semmi köze a gyerekekhez.

A brit Mark Langridge nem akart gyereket, de jótákony céllal spermát adományozott egy leszbikus párnak. Tizenhárom évvel később azonban nem köszönetet kapott az adományozásért, hanem egy levelet, amiben gyerektartást követelnek tőle – írja a Daily Mail. Langridge-t nem nevezték meg apaként egyik gyerek születésekor sem, a felnevelésükben sem vett részt és 2004 óta nem is tartja a kapcsolatot a családdal, a Gyermekvédelmi Hivatal most mégis heti 26 font (~10 ezer Ft) gyerektartást követel tőle. Langridge elmondása szerint nem tudja fizetni az összeget, ami a két gyerek felnőtt koráig akár a 8000 fontot (több mint 3 millió Ft) is elérheti.

A 47 éves essexi könyvelő és 37 éves partnere, Shaun Kebble 17 éve vannak együtt, de soha nem akartak gyereket vállalni. „Mikor a spermadonorság ötlete felmerült, úgy gondoltuk, hogy kedves dolog lenne spermát adományozni. Az utóbbi pár hónap viszont olyan volt, mint valami rémálom. Olyan, mintha maga az állam zsarolna engem. Az egész tisztán kedvesség volt részemről, most meg én vagyok az áldozat, akinek fizetnie kell” – mondta a férfi.

Langridge és Keeble még 1997-ben találkoztak a leszbikus párral egy meleg szórakozóhelyen, és azonnal összebarátkoztak. Mikor kiderült, hogy a leszbikus pár nagyon szeretne gyereket, Langridge felajánlott a segítségét, amennyiben utána semmi kötelessége nem lesz a gyerekkel kapcsolatban. „Nem kértem, hogy bármi hivatalos papírt írjunk róla, amit utólag már bánok, mert kellett volna” – mondta a spermát adományozó férfi. Az első gyerek 1998-as születése után újra megkérték Langridge-t, hogy ismét adjon spermát, így 2000-ben egy második gyerek is született.
Amíg a gyerekek kicsik voltak, Langridge tartotta a kapcsolatot a párral, és néha találkozott is a két kislánnyal, viszont meglepődött, mikor úgy mutatták be őt másoknak, mint a lányok apja. Később már ritkábban találkoztak egymással, és pár levelet leszámítva 2004 óta Langridge-nek már semmilyen kapcsolata sincs a családdal.

Pár éve a leszbikus pár szakított, és a két gyerek az anyánál maradt, aki azóta támogatást kért az államtól. Langridge – aki júniusban kapott levelet a gyermekvédelmisektől – úgy tudja, hogy a lányok biológia anyjának párja a közelben maradt, és hétvégente találkozik a gyerekekkel, de ő nem fizet gyerektartást. A férfi hangsúlyozta, hogy mielőtt spermát adományozott volna, megyőződött róla, hogy a két nő van olyan anyagi helyzetben, hogy fel tudják nevelni a gyerekeket. A Gyermekvédelmi Hivatal szerint ha Langridge hivatalos úton, egy spermadonor-hálózaton keresztül adományozta volna a spermát, akkor most nem kellene gyerektartást fizetnie. Az egyetlen mód arra, hogy a gyermekvédelmisek döntése ellen tiltakozzanak, egy bírósági felülvizsgálat, ami viszont 60 ezer fontba kerül, amit Langridge nem tud kifizetni, mert a heti 26 font is nehezére esik.