Meghalt egy kétéves kisgyerek a pittsburghi állatkertben, mert beesett a hiénakutyák kifutójába, ahol az állatok széttépték. A gyereket az anyja rakta a kifutó korlátjára, hogy jobban lássa az állatokat.

Tizenegy hiénakutya marta szét vasárnap reggel a kétéves Maddox Derkosht, miután beesett az állatok kifutójára – írja a Daily Mail. Hiába próbáltak rajta segíteni az állatkert gondozói és felfegyverkezett rendőrök, nem tudtak a gyerek közelébe férkőzni a falkától.

A halottkém hétfőn megállapította, hogy a gyerek halálát az állatok okozták, és nem az, hogy beesett közéjük. A kifutó korlátjára az anyja rakta fel a gyereket, hogy jobban lássa az állatokat, de a gyerek leesett a korlátról. Az eset az állatkert Painted Dog Bush Camp nevű, 1,5 hektáros területén történt, ahol a látogatók szabadon tartott elefántokat, hiénakutyákat és más állatokat nézhetnek. A nézők nagyjából két méterrel vannak ezen a részen az állatok fölött, és a korláton túl egy biztonsági háló is körbeveszi a területet, igaz, ez inkább arra való, hogy kisebb tárgyak, mint kamerák, telefonok ne essenek be a kifutóra. A korlátról leeső gyereket nem tudta megtartani a háló, elpattant róla, pont az állatok közé.

Az állatok azonnal rávetették magukat a gyerekre, mire az állatkerti dolgozók odaértek néhány másodperc alatt, már menthetetlen volt a helyzet.

“A sikítások nem maradtak abba: 'Valaki segítsen, valaki csináljon valamit!' A jegesmedvéket mentünk éppen megnézni, amikor a legvérfagyasztóbb sikítást hallottam életemben” – mondta az egyik szemtanú, Angela Cinti.

Hét állat a gondozók hívására visszament a helyére, három másikat a gondozók el tudtak rángatni a gyerektől, de egy különösen aggresszívval nem tudtak mit kezdeni, ezt az állatot az egyik, közben kiérkező rendőr lelőtte.

“Sajnos az állatokon úrrá lett a falkaszellem, és nem reagáltak a gondozók arra irányuló próbálkozásaira, hogy megállítsák őket” – írta az állatkert az eset után kiadott közleményében.

A hiénakutyák, más néven afrikai vadkutyák a legveszélyeztetettebb ragadozók közé tartoznak. Általában 7-15 fős falkákban élnek, testúlyuk nagyjából 18-36 kiló között mozog, körülbelül 60-80 centi a marmagasságuk, és közel egy méter hosszúak. Nagyon jó vadászok, annak ellenére, hogy nem túl nagyok, gnúkat, zebrákat is képesek elejteni hatékony, marcangoló technikájuknak köszönhetően. A vadonban, a prédát leszegett fejjel üldözve akár az 55 km/h-s sebességet is elérhetik. A testtömegéhez képest a tasmán ördög után ennek az állatnak a legerősebb a harapása.

Az Egyesült Államokban a regisztrált állatkertekben negyven éve nem történt haláleset, a pittsburghi állatkertben pedig még sosem. A mostani esetet alaposan kivizsgálják, az állatkertet be is zárták emiatt, nem tudni, hogy mikor nyit ki újra. Az eszes hiénakutyák már többször okoztak felfordulást, mert kétszer is előfordult olyan, hogy sikeresen ásták ki magukat a kifutóról, de ilyenkor csak egy másik kifutóig jutottak.