Egy londoni kórház jelentése szerint 2009 és 2010 között a nyolcszorosára nőtt a mefedron-tartalmú szerek miatti halálesetek száma. 2010-ben, Angliában összesen 43 ember halt bele a designerdrogok használatába, köztük a legtöbb áldozat férfi volt. Ezeket a szereket 2011-ig itthon is legalisan be lehetett szerezni.

2010-ben több mint 40 halálos áldozata volt Angliában a designerdrogoknak, majdnem nyolcszor több, mint az azt megelőző évben – írja a Daily Mail. Ezek a designerdrogok mefedron-származékok, más néven 4-metilmetkatinonok, ami az amfetaminok és a katinok osztályába sorolható, szintetikus kábítószer-stimuláns. Magyarországon leginkább "kati" néven lett közismert. A Wikipédia szerint 2009-ben a negyedik legnépszerűbb utcai kábítószerként tartották számon Angliában, közvetlenül a maruhána, a kokain és az extasy mögött.

A 2010-ben történt 43 halálesetből 29-ért a mefedront okolják, azóta viszont szigorították a helyzetet Nyugat-Európában, különösen Angliában. Az addig legálisan beszerezhető szintetikus anyagok itthon is tiltólistára kerültek 2011-ben, bár attól függetlenül folyamatosan növekedett a partidrogok piaca. A 2011-es tiltás előtt még iskolás gyerekek is legálisan juthattak hozzá mefedron-származékokhoz.

Az üggyel kapcsolatos jelentésből kiderült, hogy 2009 és 2010 között a mefedronhoz köthető halálesetek száma 5-ről 43-ra nőtt. A designerdrogokhoz köthető halálesetek leginkább a férfiakat érintették, azoknak is 60 %-a 25 és 44 év közötti volt. A kórházi jelentésben a mefedron robbanásszerű népszerűségét elemezték, ami leginkább Anglia partiszcénájára volt jellemző 2 évvel ezelőtt. Összehasonlítva más pszichoaktív anyagokkal, azoknak “sokkal több időre volt szüksége” hasonló népszerűséghez.

A legtöbb kábítószer-fogyasztással összefüggő halálesetet Brightonban és Hove-ban regisztrálták, közvetlenül Manchester és Blackpool után. Az áldozatoknak mindössze 25%-a volt csak nő. A jelentést kiadó londoni kórház egyik orvosa, Hamid Ghodes professzor szerint az eddig ismert designerdrogok betiltása ellenére is arra utalnak a jelek, hogy még mindig növekvő tendenciában vannak a mefedronnal, vagy a vényköteles, metadon-tartalmú gyógyszerekkel kapcsolatos halálesetek. “Ez óriási aggodalomra ad okot, és világossá teszi, hogy még rengeteg munkára van szükség elsősorban azzal kapcsolatban, hogy megelőzzük az embrek droghasználatát” – tette hozzá a professzor.