Időnként intenzív latrinaszag borítja el a XIII. kerület bizonyos részeit, különösen a Béke utca egyes területeit. A szag a csatornatisztítás eredménye, magyarázza a Fővárosi Csatornázási Művek, és egyúttal azt mondják, már nem tart sokáig.

"Nyáron borzasztó volt, most talán kevésbé érezhető" – panaszolta a Velvetnek a XIII. kerületi bűzt a Béke utca és Frangepán utca sarkán lakó 22 éves Petra. Azt mondja, a szag nemcsak az utcát, hanem a konyháját is beborítja, szólt a közös képviselőnek is, de az azt mondta, többen panaszkodtak már a lakóközösségből, ám nem tudnak mit tenni, a csatornából jön. Ottjártunkkor épp nem terítette be az utcát a latrina szag.

"Ha a Róbert Károly körút irányából jön, akkor a Béke tér környékén fogja megütni a szag, aztán Újpest felé haladva többször is érezni fogja, például a Petneházy utca sarkán is" – magyarázza egy másik környéken lakó. Alex a Petneházy utca sarkán, a gyrososnál dolgozik, de csak időnként csapta meg az orrát a szag. "A múltkor is mondtam, hogy valami iszonyú bűzt érzek. Nem emlékszel?" – förmed rá a barátnője, Nóra, aztán kifejti: ők egy kicsit messzebb laknak, de időnként még ott is érződik az ürülék szaga az aknafedőknél.

Az önkormányzatnál dolgozók is érzik

Egy másik lakó is megerősíti Petra verzióját, a nyáron valóban elviselhetetlen volt időnként a bűz. "Tudom, miről beszél, én is éreztem a minap" – feleli kérdésünkre a XIII. kerületi önkormányzat egyik munkatársa, a munkahelye a Béke téren található. A szóvivő, Gellért Lajos aztán a Fővárosi Csatonázási Művekhez irányított kérdésünkkel, azt mondja, ők a kompetensek ebben. A csatornázási művekhez kevesen jutnak el: mint Kitti példája is mutatja, sokan megrekednek a közös képviselőnél. A Fővárosi Csatornázái Művek Zrt. kommunikációs vezetője, Bátori Marianna a Velvet kérdésére azt válaszolta: idáig két lakossági bejelentést kaptak az érintett területekről. (A Béke utca Béke tér és Frangepán utca által határolt részéről.)


Valami bűzlik Angyalföldön nagyobb térképen való megjelenítése

"Az olykor érezhető kellemetlen szagok nem üzemzavarból, hanem csatornatisztítási munkálatok végzése során keletkeznek. Ezt a feladatot sajnos fontos elvégezni annak érdekében, hogy a szennyvízelvezetés folyamatos, zavartalan és biztonságos legyen. A tisztítás során kollégáink a csatornában leülepedett iszapot emelik ki és ezzel kellemetlen szagú gázok szabadulnak fel az iszap alól. Természetesen nagynyomású célgépekkel folyamatosan mossák és öblítik a hálózatot, ezzel csökkentve a szaghatásokat" – magyarázta a szag eredetét Bátori Marianna.

Hozzátette, a Budapest alatt húzódó csatornalabirintus hossza meghaladja az 5400 kilométeres hosszúságot, ami egyébként annyi, mintha autóval mennénk Dubajba Budapestről. "Egy ekkora, korban rendkívül vegyes rendszernek az üzemeltetése és karbantartása nem mindennapi feladat. Ráadásul az utóbbi évtizedekben a környezettudatosság jegyében jóval kevesebb vizet használnak a háztartásokban, így a keletkező szennyvizek is egyre sűrűbbek, ezáltal egyre nehezebben és lassabban jutnak el gravitációsan a tisztító telepekre. Ezért nagyon fontos a csatornák rendszeres tisztítása. A jó hírünk az, hogy a tisztítási munkálatok már nem tartanak sokáig, addig is a környéken élők megértését és türelmét kérjük" – tájékoztatott a szóvivő.

Nahát, a szennyvíz büdös

A Fővárosi Csatornázási Művek alapvetően preventív módszerrel dolgozik, de előfordulhatnak kritikus állapotok, amik azonnali beavatkozást igényelnek, ezért, mint mondják, sokszor ők sem tudják előre, hol várható a következő munkálat. Hogy a beavatkozások túlzottan intenzív szaghatással járnak-e, csakugyan nem tudható előre, mivel ez függ az időjárástól, az üledék milyenségétől, mennyiségétől, és más tényezőktől. Ezekre tekintettel a csatornázási műveknek nincs tájékoztatási kötelezettsége a munkálatokat illetően, ám abban az esetben, ha tartósan éjszaka dolgoznak, illetve forgalomkorlátozás is szükséges a beavatkozás miatt, előre jelzik a környéken élőknek, hogy fel tudjanak készülni az ezzel járó kellemetlenségre. Az alaptétel pedig azért mégiscsak az, hogy a szennyvíz büdös.