Egy kézilabda méretű szemgolyót dobott partra a tenger nemrég Floridánál, és amíg a szakértők megállapították, hogy pontosan minek a szeméről van szó, addig az ufóhívők újra reménykedhettek, hogy talán most tényleg előjöttek a tengerből a földönkívüliek. Ahányszor kidob valami furcsát a tenger, annyiszor merül fel, hogy földönkívüliről van szó, pedig csak a vízben bomlás különböző, érdekes, nem sokszor látott stációiról van szó szinte kivétel nélkül mindig.

Akkora, mint egy kézilabda, kicsit ruganyos, szép kék, és egyértelműen úgy tűnik, hogy valaminek a szeme. Ezt a dolgot találta meg egy férfi Florida egyik tengerpartján.

A felfedezés ahhoz elég volt, hogy megint beinduljanak a földönkívüli- és okkultrajongók, és azt várják, hogy kiderüljön, a szemgolyó egyáltalán nem földi lénytől származik. A szemet a floridai Hal- és Vadbiológiai Központ vizsgálta, az előzetes vizsgálatok alapján egy óriáskalmár, egy bálna, esetleg egy nagyon nagyra hízott kardhal szemére tippeltek. Végül kiderült, hogy egyértelműen egy kardhal szeméről van szó, amit valószínűleg egy halász vágott ki. De ahogy a Gawker is megjegyzi, nyilván mindenki arra várt, hogy kiderüljön, Cthulhu vagy a Kraken egyik szemét találták meg.

A szemgolyó elég furcsának számít a tengerparton, de nem ez tartotta eddig leginkább lázban az arra fogékonyakat. Idén nyáron a New York-i Brooklyn hídnál találtak egy tetemet, amiről nem tudták megállapítani, hogy pontosan micsoda. Gyorsan elnevezték az East River-i szörnynek, és egyből felröppentek a pletykák, hogy valamiféle, a város alatti csatornákban kifejlődött mutáns tetemét dobta partra a folyó. A legvalószínűbb viszont, hogy egy kutya vagy egy nagyobb patkány lebomlóban lévő tetemét találták meg a járókelők.

A nyári esettől nem messze, négy évvel ezelőtt felbukkant már egy hasonló tetem, azt akkor montauki szörnynek nevezték el. Annyira népszerű volt az elmélet, miszerint a kormány elhallgat valamit az emberek elől, és valójában egy titkos kísérlet félresikerült eredményét találták meg New York közelében, hogy a szörny saját honlapot is kapott. Ebben az esetben is az a legvalószínűbb, hogy egy patkány teteméről van szó, és a szörny oldalán található többi, lefotózott szörnyészlelésnél a laikusok is könnyen megállapíthatják, hogy valamiféle rágcsálóról, néhány esetben disznókról van szó.

Idén tavasszal pedig Kaliforniában, Seal Beachnél találtak egy hasonló dögöt. Természetesen megint elindultak a a pletykák egy mutánsról, és megint jött a cáfolat, hogy valószínűleg valamiféle rágcsálóról van szó. Esetleg egy fókáról, amiből a környéken sok van. Egyes vélemények szerint a legtöbb ilyen, tengerparton talált tetem fókáé lehet. A fókatetemek a lebomlás alatt egészen furcsa formákat képesek felvenni. Az ilyen partra vetett tetemekben nem is a kinézetük az igazán furcsa, hanem az, hogy partot érnek. A legtöbb dögöt maradéktalanul feldolgozza a tengeri ökoszisztéma, a partra általában egy-két kisebb csont szokott csak kijutni, de egész tetemek elég ritkán.

Ezért is volt furcsa többek között, hogy nemrég Bostonnál egy bálna teteme ért partot. A környéken nem jellemzők a bálnák, évente talán 3-4 bálnát látni a Boston.com cikke szerint, ezért a kutatók mindenképpen meg akarják vizsgálni a tetemet. Annyi problémájuk van, hogy a tetem környékén nincs kikötő, így nem lesz egyszerű bevontatni valahova a kb. 35 méteres, 50 tonnás dögöt.

A bostoni eset azért érdekes, mert az nem olyan ritka, hogy egy bálna a parton döglik meg, de az igen, hogy csak a teteme sodródik ki. A legtöbb parton elpusztuló bálna vagy súlyosan sérülten vetődik partra, vagy valamiért kisodródik a tenger szélére, és gyakorlatilag zátonyra fut a parton, ahol elpusztul. Ez nagy ritkán delfinekkel is elő szokott fordulni, de persze nem olyan durva léptékben, mint idén májusban Peruban. Több száz döglött delfint sodort partra a tenger, valamint több mint ezer döglött pelikánt is találtak. A kutatók egyértelműen valamiféle szennyeződésre, leginkább olajra gyanakodtak, de mostanában nem észleltek olajszennyeződést a környező vizeken.

Persze az is legalább annyira furcsa, amikor valami szokatlan élőlényt élve dob partra a tenger. Mint ahogy az idén nyáron történt Hawaiin, Oahunál, ahol több milliárd, kis áfonyára hasonlító meghatározhatatlan élőlény lepte el a partot. Bántani nem bántottak senkit, de a parti rákok menekültek előlük, a szörfösök pedig arra panaszkodtak, hogy az állatok rájuk tapadtak. Ezért röppent fel a pletyka, hogy talán valamiféle eddig ismeretlen tengeri tetűfajról van szó. Mások szerint viszont egyértelmű, hogy a szennyezett tengerekben eltorzulva fejlődő állatokról van szó. A Waikiki Aquarium munkatársai mindenesetre megmentettek néhány állatot, és megpróbálják felnevelni őket, hogy megtudják, miről van szó, és hogy mi lesz belőlük, merthogy ilyen állatot eddig tényleg nem láttak.

Természetesen sokan felismerték már, hogy a sci-fi-rajongók körében mennyire jó táptalaj minden furcsa tengeri élőlény, úgyhogy akadnak kamuállatok is, amiket partra vet a víz. A leghíresebb talán a bournemouthi tengeri sün, amiről kiderült, hogy egy film gerillamarketingjének a része. A legszomorúbb az, hogy a 15 másodperces álvideó sokkal érdekesebbnek tűnt, mint az egész dolog, amit reklámozni akartak vele.

De a legnagyobb hisztit talán az váltotta ki, amikor nem potenciális földönkívüliek értek partot, hanem emberi lábfejek, méghozzá Kanadában. Nem kevés, négy év alatt pontosan egy tucat, ami elég volt ahhoz, hogy minden környékbeli, ilyesmi iránt érdeklődő ember próbáljon rájönni, hogy mi történhet Kanadában. Szép lassan aztán kiderült, hogy véletlenek összejátéka, meg néhány természetes jelenség okozza, hogy valószínűleg a 2004-es dél-kelet-ázsiai cunami áldozatainak maradványai sodródnak partra az ország keleti részén.