Az áradások miatt térdig érő víz áll Velence központjában, egyebek mellett a turisztikai központként ismert Szent Márk téren is, ahol most csak egy-két külföldi lézeng. Köztük azonban akadnak olyanok, akik gumicsizmában ülnek ki egy kávézó teraszára, és olyanok is, akik fürdőruhában vetik bele magukat a vízbe.

Még gondolára is szükség lehet a Szent Márk téren, keddig ugyanis biztosan marad az ország északi és keleti részét vasárnaptól erősen sújtó, özönvízszerű esőzésekkel kísért vihar, aminek következtében tíz folyó lépett ki a medréből, és árasztotta el a környező településeket. Toszakánában kétszáz embert kellett kitelepíteni az áradások miatt, Velencében pedig térdig érő víz áll, a Szent Márk téren fapallókat fektettek le, hogy segítsék a közlekedést, írja a Daily Mail.

A turisták és a helyiek gumicsizmában, lábra húzott zsákokkal, esteleg mezítláb közelednek, a vállakozóbb szelleműek fürdőruhát húztak, és belevetették magukat a vízbe. Olyan is akadt, aki a magas – 150 centiméteres – vízállás ellenére is kiült egy kávézó teraszára. Jelenleg a város hetven százaléka víz alatt van. A mostani a hatodik legmagasabb vízállás 1872 óta, amikor is rögzíteni kezdték az adatokat. Ebben az időszakban gyakoriak az áradások Velencében, tisztában vannak ezzel az önkormányzatnál is, így építik a gátakat, ám várhatóan csak 2014-ben lesznek készen velük.

"Legalább hat híd ment tönkre a hegyekben, az áradások tönkre tették a szőlősöket, és az olívaültetvényeket. Igazi csoda, ha senki sem halt meg az áradásokban" – mondta a Corriere della Serának Massa Carrara polgármestere, Roberto Pucci. A Reuters közlése szerint tizenkét év alatt ez a negyedik alkalom, hogy Velencében kritikus magasságot ért el a vízszint, a legutolsóért a klímaváltozást teszik felelőssé.