Egy kutatócsoport vitatja a Tamiflu hatékonyságát, és a Roche cég bojkottjára szólították fel az orvosokat. A cég szerint eleget tettek minden követelménynek.

Egy vezető brit orvosi lap arra kérte a Roche gyógyszergyárat, hogya mutassa meg azokat az adatokat, hogy a Tamiflu néven forgalamazott gyógyszer hatékony-e az influenzavírus ellen – írja a Daily Mail.

A gyógyszerből világszerte sok állam – köztük Magyarország is – vásárolt be, hogy megakadályozza a 2009-es sertésinfluenza elterjedését. Peter Gotzsche, a Nordic Cochrane Központ vezetője Koppenhágából arra szólította fel az orvosokat, hogy bojkottálják a Roche termékeit. „Azt javaslom, hogy bojkottáljuk a Roche termékeit, amíg nem hozzák nyilvánosságra a Tamiflu hiányzó adatait.” A kormányoknak jogi lépéseket kellene tenniük, hogy visszaszerezzék a pénzüket, amiért ′feleslegesen’ vásárolták meg a Tamiflut.

A BMJ portál és a kutatók még 2009-ben ki akarták kérni a gyógyszer hatékonysági adatait, és ezzel egy időben vizsgálatokat kezdtek. A Cochrane Központ szerint a gyógyszer nem csökkentette a szövődményes esetek számát.

Ehhez képest a gyógyszer szerepelt a WHO azon listáján, ahol a szükséges gyógyszereket tüntetik fel, melyeket járványok során ajánlanak a hivalatos szerveknek. A WHO szóvivője, Gregory Hartl szerint a hivatalnak elég bizonyítéka van rá, hogy a gyógyszert használják az átlagostól eltérő infulenzavírusok esetén. „Érdemi adataink vannak arról, hogy a gyógyszer meg tudja állítani, vagy csökkenteni tudja a szövődményeket, mint például a tüdőgyulladást" – nyilatkozta a szóvivő.

Az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ a gyógyszert az influenza ellen ajánlja a GlaxoSmithKline Relenza nevű gyógyszere mellett. A központ szerint ezek a gyógyszerek egyaránt képesek csökkenteni a mellékhatásokat és a tüneteket.  

A Roche tájékoztatása szerint a cég 3200 oldalnyi adatot adott át Glotzschének és a kollégáinak, melyben választ találhatnak a kérdéseikre. „A Roche rendelkezésre bocsátotta a teljes klinikai vizsgálatok adatait a nemzeti egészségügyi hatóságok részére, hogy azok elvégezhessék a saját elemzésüket.” A cég közlése szerint beteg szintű adatokat a jogi korlátozások miatt nem szokták átadni, illetve azért nem adta oda a kutatóknak egyes dokumentumokat, mert azok nem voltak hajlandók aláírni a titoktartási szerződést.

Az Európai Gyógyszerügynökség eközben több más gyógyszerrel együtt vizsgálja a Roche cég termékét a nem jelzett mellékhatások miatt, beleértve a lehetséges haláleseteket is.

Mészáros Anikó, a Roche Magyarország Kft. kommunikációs és betegszervezeti menedzsere az alábbiakat közölte a Daily Mail állításaival kapcsolatban: a Roche megfelel minden, a klinikai adatok nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos jogi követelménynek, ám betegadatokat nem tesz elérhetővé a nagyközönségnek  jogi és titoktartási megkötések miatt.

A vállalat 3200 oldalnyi, részletes információt tartalmazó dokumentumot adott át a Cochrane csoportnak, lehetővé téve, hogy minden kérdésükre választ kapjanak. A nemzeti egészségügyi hatóságok részére a klinikai vizsgálatok teljes adatállománya elérhető, hiszen a hatóságok saját elemzéseket végeznek a törzskönyvezési folyamat során. A globális hatóságok, mint az EMA és a FDA feladata, hogy felülvizsgálja és ellenőrizze az adatokat, és ez alapján döntsön a gyógyszerek hatásosságáról, így a Tamiflu-ról is. A mellékhatásokat a Roche folyamatosan monitorozza és értesíti a a releváns hatóságokat.

Tamiflu

A Tamiflu-t egyévesnél idősebb betegek influenzás megbetegedésének kezelésére vagy megelőzésére alkalmazzák. Influenza kezelésére alkalmazható olyan betegeknél, akiknél akkor jelentkeznek az influenza tünetei, amikor a közösségben influenzavírus mutatható ki.
Influenza megelőzésére alkalmazható olyan betegeknél, akik influenzás betegekkel érintkeztek. Erre általában egyedi esetekben kerül sor. Kivételes esetekben a Tamiflu alkalmazható megelőző kezelésként is, például amikor a szezonális influenza elleni oltás valószínűleg nem nyújt megfelelő védelmet és pandémia (világméretű influenzajárvány) tört ki.

forrás:Európai Gyógyszerügynökség