Egy félreeső skót régióban is akadt olyan 12 éves fiú, aki azért erőszakolta meg rendszeresen a kilencéves szomszéd kislányt, mert ettől érezte magát felnőttnek. Egyre több 10 év körülit vesznek őrizetbe a brit rendőrök szexuális erőszak gyanújával. Gyermekvédelmi szervezetek szerint az a baj, hogy túl sok, és túl könnyen hozzáférhető hardcore pornó van az interneten, ami felborítja a gyerekek nemi fejlődését.

Az online pornó teljesen felborítja a gyerekek szexuális fejlődését – ez a jelenség minden, csak nem új. Ennek egyik következménye azonban mellbevágó: Nagy-Britanniában már tízéves gyerekeket vesznek őrizetbe nemi erőszak gyanújával. Csak tavaly 31 rendőrkapitányság vett 10-13 év közötti gyerekeket őrizetbe, közülük hét még csak tízéves volt – tudta meg egy közérdekű adatigénylésen keresztül a Daily Mail.

A helyzet persze ennél aggasztóbb, ugyanis mindegyik kapitányság a legfiatalabb őrizetbe vett gyerek adatait küldte csak meg. Tavaly összesen 357 olyan gyereket vettek őrizetbe szexuális jellegű bűncselemények gyanújával, akik 18 év alattiak voltak.

Felnőttnek érezte magát

Az egyik durva esetben hárman erőszakoltak meg egy 12 éves kislányt Merseyside-ban, egy közparkban. Az egyik erőszakoló tízéves volt. Egy 12 éves skye-i fiú szintén hardcore pornón nőtt fel, ezért elég érettnek mondta magát arra, hogy többször megerőszakolja a 9 éves szomszéd kislányt. A kislány később betegnek érezte magát, és azt mondta anyjának, úgy érzi, „baba van a pocakjában”. A fiút 18 éves koráig szociális munkások fogják figyelni.

A brit gyermekvédelmi társaság (National Society for the Prevention of Cruelty to Children – NCPCC) szerint egyértelmű a szexuális bűncselekmények és a könnyen hozzáférhető internetes pornó közti kapcsolat. „Mostmár létezik egy olyan széleskörű érzés, hogy az internet egy egészségtelen szerepet játszik a gyerekek korai szexualizációjában, és ezek a híradások a nemi erőszak miatt őrizetbe vett tízévesekről csak olajat öntenek a tűzre” – nyilatkozta John Carr egy, a gyerekek és internet kapcsolatát elemző civil szervezettől.

Beleegyezés? Az meg mi?

Nem túl jó hír az sem, hogy a legtöbb szexuális bűnesetbe keveredett gyerek egyszerűen nem ismeri a beleegyezés fogalmát. A rendőrök is megerősítették a prekoncepciót: szerintük a szexuális cselekményekért rács mögé dugott gyerekeknek nagyrészt van hozzáférésük az internetes pornóhoz. Sokuk közvetlenül az okostelefonjáról néz hardcore videókat.

David Cameron brit miniszterelnök is beszállt a pornóvitába. Elmondta, szeretnék a netes pornót szigorítani: ha valaki új számítógépet venne vagy új internetszolgáltatóval szerződne, választania kéne a különböző tartalomszűrő szoftverek közül. Az internetes pornó nehezebb elérhetőségéért kampányt indított maga a Daily Mail is.