A metamfetamint sokan az egyik legaljasabb drognak tartják, többek között azért, mert a hosszú távú használat szinte teljesen kicsinálja a fogyasztókat. Éppen ezért viszont nagyon hatékony eszközökkel lehet felhívni a figyelmet a drog negatív hatásaira. A hosszú távú fogyasztók általában lefogynak, pattanásosak lesznek, kihullanak a fogaik.

Egy oregoni serifhelyettes kezdte el 2004-ben gyűjteni a visszaeső bűnözők képeit, akikről kiderült, hogy metamfetamin-függők, mert megdöbbentőnek találta, hogy a szer hosszú távú fogyasztói milyen testi és pszichikai változásokon mennek keresztül. Bret King terjesztette el a Faces of Meth (Methfej) kifejezést is, amivel azokra a tipikusnak mondható külső jegyekre utalt, ami megjelenik a metamfetamin hosszú távú fogyasztóinál.

Ezt az ötletet vette most át az USA egyik legnagyobb, rehabilitációval foglalkozó oldala, a Rehabs.com is, ahol készítettek egy infografikát a szer hatásairól, és egy videót is a fogyasztók külső jegyeinek megváltozásáról.

King az évek alatt több mint 300 metamfetaminfüggőről készített előtte, utána képeket, így elég meggyőző adatbázisa van arról, hogy milyen változásokon mennek át a fogyasztók, ezekkel a képekkel járja az iskolákat, amikor drogprevenciós előadásokat tart.

A Rehabs.com infografikájából kiderül, hogy a metamfetamin, de különösen annak a kristályos, porítás előtt valóban jégkristályokra, üvegdarabokra emlékeztető formája a crystal meth (kristálymeth) három alapvető, a teljes kinézetet meghatározó változást okoz.

Az első, a legtermészetesebb, ami a stimuláns szer hatásából fakad, hogy a fogyasztó elkezd fogyni. A szervezete egy idő után a zsír- és izomszöveteket kezdi lebontani, hogy megfelelő mennyiségű energiához jusson. Ez hosszú távon azt eredményezi, hogy a fogyasztó lesoványodik, arca beesetté válik.

A második, hogy a metamfetamin amellett, hogy stimuláns, hallucinációkat és szorongást is okoz , ami abban nyilvánul meg, hogy a súlyos metamfetaminfüggők előszeretettel csipkedik a bőrüket, tépik a hajukat és a pszichomotoros agitáció egyéb jeleit is bemutatják (például céltalan fel-alá járkálás). Ez kifele úgy csapódik le, hogy a súlyos függők arca általában tele van pattanásokkal, sebekkel és hegekkel, annyit csipkedik, vakargatják magukat, többek között például az olyan hallucinációk miatt, hogy azt hiszik, bogarak vannak a bőrük alatt.

A harmadik, hogy az alapvetően szájon át fogyasztott metamfetaminban olyan erős savak vannak, annyira lecsökkenti a nyáltermelést, hogy egy idő után elsorvad az íny, a fogak meglazulnak, kiesnek, elsárgulnak.


Before and After Drugs (Meth) via Rehabs.com

A metamfetamin fogyasztásának legelterjedtebb formája szájon át történik, tabletta formájában jut a drog a szervezetben, a crystal methhez képest kevesebb metamfetamint tartalmazó tabletta neve pedig nem más, mint a Speed. A szájon át történő bevitel mellett népszerű még a jellemzően üvegpipából történő elszívás is, a porított szer kokainhoz hasonló orrba felszívása, valamint a heroinhoz hasonlóan az intravénás használat is. Mivel a szer nyálkahártyából könnyedén felszívódik, így az anális, vaginális felhasználás is előfordul, de nem olyan gyakori, mint a fentiek.

Arról nincsenek pontos információk, hogy melyik felhasználási forma lenne a legkárosabb, vagy hogy melyik felhasználási móddal lehet elérni a legnagyobb hatást, de úgy tűnik, a legveszélyesebb fogyasztási forma a pipával történő elszívás.

A szer kristályos formája nagyon könnyen okoz mind pszichikai, mind fizikai függőséget. Az elvonás általában nem veszélyes, de a súlyos függőknek erős elvonási tüneteik szoktak lenni, éppen ezért nagy a visszaesők százaléka is.