Több hónapnyi erős orrfolyás és félrediagnosztizálás után derült ki egy amerikai nőről, hogy nem szimpla takony ömlött az orrából. Mint kiderült, az agyvize szivárgott, amit csak akkor sikerült kideríteni, mikor végre megvizsgálták a folyadékot.

Jól olvasta a címben, tényleg ez történt, vagyis néha azoknak is lehet igaza, akik egy enyhének látszó tünetnél a legrosszabbra gondolnak, és a legdurvább betegséget diagnosztizálják maguknak egy enyhe orrfolyás esetében is. Egy amerikai nő, Aundrea Aragon négy hónapnyi erős orrfolyás után szánta rá magát, hogy elmenjen egy másik orvoshoz, mert az előzők azt mondták, hogy csak allergiás.

Egy sürgősségi központban végül megvizsgálták a nő orrából szivárgó folyadékot, így kiderült, hogy cerebrospinalis folyadék szivárog az orrán át, ami azt jelenti, hogy az agyában található folyadék, vagyis az agyvize szivárgott – írja a Gawker. “Nem csak csöpögött, konkrétan ömlött az orromból. Ha lenéztem, vagy előre hajoltam, folyt a bal orrlukamból, de annyira, hogy nem tudtam vele mit csinálni” – mondta a 35 éves anya.

Ha ezt a ritka betegséget kezeletlenül hagyják, a fertőzések kockázata miatt akár halálos is lehet. Mint egy orvos nyilatkozta az ABC csatornának: “végzetes lehet, ha a test legtisztább része, az agy, találkozik a legmocskosabb résszel, az orral.” Legalább már azt is tudjuk, hogy az orr a legpiszkosabb részünk.

Megdöbbentő állapot

A háromgyerekes anyuka először nem kérdőjelezte meg az allergiát megállapító orvosai diagnózisát, de miután hetekig papírzsebkendőkkel az orrában mászkált, elment egy közeli sürgősségi központba. Az ott dolgozó nővérek és orvosok ledöbbentek a nő állapotán. Mikor arra kérték, hogy egy üvegcsét töltsön meg az orrából szivárgó folyadékkal, Aragon csak annyit válaszolt, hogy akár 20 olyan üvegcsét is meg tudna tölteni.

Ezután a nőt azonnal az Arizonai Egyetem sebészetére küldték. A beavatkozás során az orron keresztül hozták rendbe a nő agyát, amit orvosai egy szimpla autószereléshez hasonlítottak – vagyis szerintük ez majdnem olyan, mint amikor egy szerelő a kocsi alá fekszik, hogy megszerelje a karburátort. A nő a műtét óta rendben van, agyvize már nem szivárog, de továbbra is figyelni kell, hogy máshol nem keletkezik-e luk, ahol újra eleredhet.